Gastartikel

Puglia bovenaan de bucketlist

Lekker eten en Italië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Historische steden, helderblauwe meren en de Dolomieten ook. Het land is niet voor niks geliefd bij toeristen van over de hele wereld. Toch is een van de mooiste regio’s in Italië is nog niet zo bekend. Voeg een rondreis Puglia toe aan je bucketlist, in deze blog vertel ik je waarom.

Rondreis Puglia - Torre Vieste
Vieste - Bron: Giulia Gasperini via Unsplash

De ruige kust

De vakantiekiekjes van Puglia zijn dankzij de ruige kust een lust voor het oog. Stadjes die op ruige kliffen zijn gebouwd, stranden die tussen grillige rotswanden verscholen liggen en sfeervolle restaurants ín de grotten aan zee; mooi is een understatement. Helemaal als je het kustplaatsje Polignano a Mare opzoekt. De stad is gebouwd op metershoge rotsen en is daarom geliefd bij klifduikers. Vanaf Lama Monachille Beach zie je de professionals het azuurblauwe water van de Adriatische Zee induiken terwijl je zelf aan je kleurtje werkt. Zoek ’s avonds Grotta Palazzese op en dineer in deze grot met zeezicht. De tiramisu smaakt extra lekker wanneer je in dit romantische restaurant de golven tegen de rotsen ziet beuken terwijl de zon ondergaat.

Rondreis Puglia - Polignano a Mare
Het kustplaatsje Polignano - Bron: Hugo Zlotowski via Unsplash

De schilderachtige stadjes

Smalle straatjes die langs witgekalkte huizen kronkelen en waar aan weerszijden terrasjes staan; zie je jezelf al struinen? Ik wel. In Puglia kan het als je het stadje Ostuni opzoekt. Je bereikt dit witte stadje door tussen de geurige olijfbomen door te rijden. Wedden dat het vakantiegevoel er meteen goed inzit? Met zijn wirwar aan steegjes, binnenpleintjes vol sfeervolle terrassen en eeuwenoude kerken is het historische centrum van Ostuni een ware schat. Je moet wel goed ter been zijn want er zijn ook veel trappen te vinden. Gelukkig kun je aan de hooggelegen Via Brancasi bijkomen met een wijntje op het terras van een van de bistro’s. En dat mét uitzicht over de olijfbomen van Puglia.

Rondreis Puglia - Ostuni
Ga struinen door de smalle straatjes van Ostruni - Bron: Marta Filipczyk via Unsplash

De trulli huisjes

Ken je de foto’s van de cilindervormige huisjes met witte muren en grijze daken? Deze foto’s zijn gemaakt in het bekende trullistadje Alberobello. Veel van deze huisjes zijn nu toeristenwinkels en kunstgaleries waar je prachtige schilderijen kunt kopen. Of ansichtkaarten van het stadje. Rustig is het hier misschien niet, Alberobello is een toeristische trekpleister, maar de unieke architectuur is het hutjemutje lopen wel waard. In sommige trulli huisje vind je tegenwoordig ook restaurants waar een authentieke avond verzekerd is. Helemaal als je voor de Orechiette di Puglia kiest. Deze pasta is een van de specialiteiten van de regio en maakt de vakantie in Puglia helemaal compleet. Buon appetito!

Rondreis Puglia - Alberobello
Het bekende trullistadje Alberobello - Bron: Daniel Corneschi via Unsplash
Rondreis Puglia - Torre Sant'Andrea
Faraglioni di Torre Sant'Andrea - Bron: Massimo Virgilio via Unsplash

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Booking.com