Reizen steeds populairder
Blog

Reizen steeds populairder

Ieder jaar zie je veel artikelen over reistrends verschijnen. Er worden prognoses gedaan voor het nieuwe reisjaar aan de hand van analyses van reisexperts en trendwatchers. Veel waarde hecht ik niet aan deze trends, want ik reis al jaren op mijn eigen manier. Toch zie ik dat ook ik in de loop der jaren anders op reis ga en mee ga met enkele reistrends. Benieuwd hoe ik over de reistrends denk?

Werelddierendag, 9 bijzondere ontmoetingen met dieren - Zwarte neushoorn
Heb respect voor dieren en natuur, het belangrijkste van reizen wat mij betreft

Bewust reizen, heb respect voor natuur en dieren

Een trend die je de laatste jaren steeds vaker hoort is ‘duurzaam reizen’. Steeds meer mensen worden bewust van de impact van het reizen op CO2-uitstoot en het milieu en kiezen voor het compenseren van de schade die ze toebrengen. Maar het gaat verder dan alleen maar transport. Reizigers gaan steeds meer rekening houden met de impact op de lokale economie, het leven van de lokale bevolking en dierenleed.

Wat ik met name belangrijk vind is respect hebben voor de natuur en de dieren. Een ritje op een olifant, een dolfijnenshow, wandelen met leeuwen of op de foto gaan met een leguaan lijkt heel onschuldig, maar denk verder. Deze dieren worden in gevangenschap gehouden en vaak mishandeld. Wilde dieren zijn er niet om ons te entertainen maar om misschien te kunnen spotten tijdens een spannende safari.

 

 

 

Ik vind het heerlijk om minder bekende bestemmingen te bezoeken

Minder bekende bestemmingen bezoeken

Reizen is populair en dit zal alleen maar populairder gaan worden. Het wordt immers steeds gemakkelijker om verre bestemmingen te bereiken met het vliegtuig omdat de tickets alsmaar goedkoper worden. Dat heeft ook een keerzijde. Steden als Amsterdam, Barcelona, Parijs, Berlijn en Rome worden overlopen met toeristen. Waar een aantal jaar geleden een trip naar één van deze steden nog speciaal was, lijkt het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om hier eens te zijn geweest. Wie regelmatig door de timeline van Instagram scrolt ziet de bekendere steden overal terugkomen. Het gevolg hiervan is dat reizigers op zoek gaan naar andere bestemmingen. Minder bekende en minder drukke steden.

Herkenbaar? Jazeker. Hoewel ik steden als Berlijn en Rome echt fantastisch vind, zoek ik liever de minder bekende bestemmingen op. Barcelona en Parijs heb ik zelfs nog nooit bezocht. Voor aankomend jaar staan bijvoorbeeld trips naar Caen, Warschau, Münster, Kiev en Strasbourg op de planning. Natuurlijk zullen ook hier voldoende toeristen zijn, maar stukken minder dan in de grotere steden.

Ga goed verzekerd op reis

We gaan tegenwoordig steeds vaker op reis en kiezen ook vaker voor verre bestemmingen. Daarnaast slepen we steeds meer en duurdere apparatuur mee op reis. Je denkt er liever niet aan, maar het kan altijd een keer gebeuren dat je in het ziekenhuis beland of dat je apparatuur wordt gestolen. Dat is natuurlijk nooit fijn, maar wanneer je goed verzekerd bent kan de verzekering de schade uitkeren.

Welke verzekering bij je past hangt af van de bestemming die je bezoekt. Blijf je in Europa of ga je verder weg. In het eerste geval kun je een reisverzekering afsluiten met Europadekking. Ga je verder dan Europa, dan heb je een verzekering met werelddekking nodig. Mensen die regelmatig op reis gaan kunnen beter een Doorlopende Reisverzekering afsluiten. Zo ben je het gehele jaar verzekerd en hoef je niets steeds een verzekering af te sluiten. Ben je nog niet goed verzekerd? Vergelijk dan Reisverzekeringen bij Centraal Beheer.

Fietsen op de Death Road in Bolivia
Bolivia en de Death Road kon ik in 2016 van mijn bucketlist afstrepen

De ervaringen worden steeds belangrijker

Mensen hechten steeds meer waarde aan mooie ervaringen dan aan materiële zaken. Er worden steeds meer mogelijkheden aangepakt om een mooie reis te maken. Misschien wel een reis die al lang op je bucketlist staat?

De afgelopen jaren heb ik al heel wat bestemmingen van mijn bucketlist mogen afstrepen. Bolivia heeft bijvoorbeeld al jarenlang mijn interesse getrokken nadat ik bij de huisarts een artikel las over de Death Road. Dit jaar zullen we naar Patagonië afreizen. Een bestemming die ook al jarenlang op mijn bucketlist staat. Hoog op mijn lijst staan ook nog de ‘Stannen’, een bestemming dat stukken minder bekend is. Het nadeel van mijn bucketlist is echter dat deze ieder jaar groter wordt. Om al mijn reizen te kunnen bekostigen en mijn dromen na te jagen, zal ik derhalve goed moeten sparen.

Reizen steeds populairder
Tegenwoordig moet je als reisblogger eigenlijk continu online zijn

Altijd online zijn

Social Media speelt tegenwoordig een belangrijke rol in ons leven. De meeste mensen hebben een account bij Facebook, Twitter of Instagram. Dan zijn er nog talloze andere apps die worden gebruikt en natuurlijk houden we onze familie en vrienden op de hoogte via Whatsapp. Door steeds betere internetverbindingen in het buitenland delen steeds meer reizigers gedurende hun reizen hun ervaringen via foto’s en video’s.

Af en toe mis ik de tijden wel eens dat we rustig op reis konden en geen verbinding met internet hadden. De spanning die je had wanneer je twee weken na je vakantie je ontwikkelde foto’s bij de Kruidvat kon ophalen en je benieuwd was of de foto’s gelukt waren. Tijden zijn verandert en ook ik ben continu in de weer met mijn telefoon. Ik ga nooit op reis zonder mijn telefoon, spiegelreflex en videocamera. Ik schiet veel foto’s en draai uren video tijdens mijn reizen en deze deel ik liefst aan het einde van de dag met het thuisfront. Ook plaats ik mijn bevindingen van die dag op Social Media en op mijn website. Met enige regelmaat krijg ik van Lianne te horen dat ik te vaak met mijn telefoon bezig ben. Om bij te benen op Social Media zal ik echter ook veel online moeten zijn. Het nieuwe algoritme van Facebook en Instagram zorgt ervoor dat ik genoodzaakt ben om meer en meer online te zijn, maar liever geniet ik natuurlijk van mijn omgeving en reis.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!