Koffer, backpack of reistas?
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Slim omgaan met bagage op reis

Iedere reis is anders. Ga je enkele dagen op reis of ga je enkele weken weg? Zoek je de zon op of ga je naar juist naar koudere oorden? Ben je van plan om dagwandelingen te maken, ga je een roadtrip maken of wil je met het openbaar vervoer een land verkennen? Afhankelijk van je reis bepaal je natuurlijk welke spullen je meeneemt, maar ook welke koffer, backpack of reistas je meeneemt.

Wat neem je mee? Koffer, backpack of reistas?

Ken je dat probleem dat je twijfelt of je een koffer of een backpack meeneemt op reis? Zowel een koffer als een backpack heeft zijn voordelen als nadelen. Een koffer hoef je niet op je rug te dragen, kun je op slot doen, is stevig en overzichtelijk. Maar je hebt altijd maar één hand beschikbaar en niet alle wegen zijn geschikt om een koffer te slepen op wieltjes. Met een backpack heb je altijd twee handen vrij, kun je meestal naar wens afstellen en zijn op sommige locaties juist veel handiger om mee te nemen. Het nadeel is dat ze minder stevig zijn en vaak ook wat minder overzichtelijk (al kun je door slim in te pakken of de juiste backpack te kopen dit voorkomen).

Afhankelijk van de reis bepaal ik wat ik meeneem. De afgelopen jaren ga ik steeds vaker met de backpack op stap, hoewel ik het niet bepaald prettig vind om deze goed in te pakken. Eigenlijk reis ik namelijk liever met een koffer. In Patagonië maakten we met de W-Trek een meerdaagse wandeling en ontkwamen we er niet aan om een backpack mee te nemen. Tijdens onze reis in Afrika hebben we meerdere malen in tenten geslapen en dan is zo’n lompe koffer in je tent niet bepaald handig en in Bolivia en Guatemala maakten we veel gebruik van het openbaar vervoer waardoor een backpack de beste keuze was. In Amerika maakten we een roadtrip met een huurauto en maakten we voornamelijk dagwandelingen waardoor we gemakkelijk onze koffers in de auto kwijt konden.

Maar wat als je slechts enkele dagen op reis gaat, bijvoorbeeld voor een citytrip? Je hebt dan niet zo veel spullen nodig. Je kunt een kleine koffer, rugzak of reistas meenemen. Vaak hoef je niet te betalen voor handbagage, dus je kunt ook nog eens goedkoop reizen.

Koffer, backpack of reistas?
Koffer, backpack of reistas? - bron: pxhere.com

Gewicht en formaat voor handbagage

Tegenwoordig neem je steeds vaker alleen handbagage mee tijdens een stedentrip of korte vakantie. Op het vliegveld hoef je niet te wachten bij een bagageband en je reist een stuk goedkoper.

Houd er alleen rekening mee dat de voorwaarden van het gewicht en formaat bij iedere luchtvaartmaatschappij anders is. Het is dus verstandig om een koffer of reistas te kopen die je bij meerdere maatschappijen kunt gebruiken. Het zou zonde zijn als je op het vliegveld meer moet betalen omdat je koffer of tas net een maatje te groot is. Helaas is het een behoorlijke uitdaging om de perfecte koffer of tas te vinden die je niet hoeft in te checken. Per maatschappij is er vaak een afwijkende regel om het formaat van je handbagage en het gewicht.

Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire luchtvaartmaatschappijen

Maatschappij Maximale afmeting Maximale gewicht
Air Arabia 55 x 40 x 20cm Max. 10 kg
Air Berlin 55 x 40 x 23cm Max. 8 kg
Air Canada 55 x 40 x 23cm Max. 10 kg
Air France 55 x 35 x 25cm Max. 12 kg
Aer Lingus 55 x 40 x 24cm Max. 10 kg
Alitalia 55 x 35 x 25cm Max. 8 kg
American Airlines 56 x 36 x 23cm Geen maximum
British Airways 56 x 45 x 25cm Max. 23 kg
Cathay Pacific 56 x 36 x 23cm Max. 7 kg
China Eastern Airlines 56 x 36 x 23cm Max. 7 kg
China Southern Airlines Totale som maximaal 115cm Max. 5 kg
Delta Airlines 56 x 35 x 23cm Geen maximum
Easyjet 56 x 45 x 25cm Geen maximum
Emirates 55 x 38 x 20cm Max. 7 kg
Garuda Indonesia 56 x 36 x 23cm Max. 7 kg
Iberia 56 x 45 x 25cm Geen maximum
Japan Airlines 55 x 40 x 25cm Max. 10 kg
KLM 55 x 35 x 25cm Max. 12 kg
Lufthansa 55 x 40 x 23cm Max. 8 kg
Malaysia Airlines 56 x 36 x 23cm Max. 7 kg
Qantas 56 x 36 x 23cm Max. 7 kg
Royal Air Maroc Totale som maximaal 115cm Max. 10 kg
Ryanair 40 x 25 x 20 cm Geen maximum
SAS 55 x 40 x 23cm Max. 8 kg
Singapore Airlines Totale som maximaal 115cm Max. 7 kg
Southwest Airlines 61 x 48 x 25cm Geen maximum
Swiss International Air Lines 55 x 40 x 23cm Max. 8 kg
TAP Portugal 55 x 40 x 20cm Max. 8 kg
Transavia 55 x 40 x 25cm Max. 10 kg
TUI Fly 55 x 40 x 25cm Max. 10 kg
Turkish Airlines 55 x 40 x 23cm Max. 8 kg
United Airlines 56 x 35 x 22cm Geen maximum
Virgin Atlantic 56 x 36 x 23cm Max. 10 kg
Vueling 55 x 40 x 20cm Max. 10 kg
Wizz Air 40 x 30 x 20cm Max. 10 kg

Bovenstaand overzicht is gebaseerd op economy class. Check altijd voor de zekerheid nog eens bij de luchtvaartmaatschappij naar de afmetingen.

Inpaktips voor je handbagage

Reizen met alleen handbagage is natuurlijk altijd passen en meten. Bedenk dus goed wat je meeneemt en pak slim in. Veel mensen pakken meestal teveel spullen in waardoor je ruimte tekort komt. Denk je dat je sommige kleding niet zal gebruiken? Neem ze dan niet mee. Gebruik iedere millimeter van je koffer of reistas. Rol bijvoorbeeld je kleding op, stop sokken en ondergoed in sokken of andere zijvakken. Met een vacuümzak kun je je stapel kleding ook een stuk kleiner maken, maar let er wel op dat je kleding zal kreuken. Neem niet teveel vloeistoffen mee. Je mag maar 10 flesjes meenemen van maximaal 100 milliliter per verpakking meenemen in je handbagage. Ze moeten in doorzichtige en afsluitbare zakjes worden ingepakt. Zorg ervoor dat deze altijd bovenop ligt zodat je deze gemakkelijk uit je handbagage kunt halen bij de controle op het vliegveld. Trek de zwaardere kleding die je wilt meenemen alvast aan als je gaat vliegen zodat je nog wat extra ruimte kunt besparen. Over het algemeen mag je maximaal zo’n 8 tot 12 kilo meenemen.

Patagonië - Torres del Paine
Met de backpack wandelen in Torres del Paine

Cameratas mee?

Het grootste probleem dat ik altijd ondervindt tijdens het maken van korte reizen is mijn cameratas. Inmiddels is mijn cameratas behoorlijk gevuld omdat ik per jaar steeds meer gear koop. Ik neem een spiegelreflex, systeemcamera, 4 verschillende lenzen, een laptop, een drone en een powerbank mee op reis. En dan heb ik het nog niet eens over de kabels, accu’s en opladers. Het is voor mij dus altijd de afweging wat ik meeneem tijdens deze reizen. Ga ik voor 3 dagen op reis, neem ik vaak alleen mijn systeemcamera mee zodat ik met handbagage kan vliegen. Ga ik 5 dagen of langer op reis, ontkom ik er niet aan om een extra koffer in te checken. Het kost geld, maar ik vind het maken van goede foto’s ook belangrijk.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.