Reisnieuws

Toeristen in Costa Rica storen schildpadden

Elk jaar arriveren honderdduizenden zeeschildpadden op de stranden van Costa Rica om daar eieren te leggen. Hoewel schildpadden het gehele jaar eieren leggen, zijn de maanden september en oktober de meest actieve maanden. Zo kwamen de schildpadden ook dit jaar in grote getallen ook weer aan op het strand van Ostional Wildlife Refuge in Guanacasteto. Maar dit jaar werden de schildpadden op een gruwelijke wijze ‘verwelkomt’.

Op het strand stonden honderden toeristen het mooie schouwspel te aanschouwen. Het waren echter zoveel mensen, dat vele schildpadden niet eens de weg op het strand konden maken en weer terug naar de zee keerden. Ook stonden er mensen op nesten waar de eieren waren gelegd. Mensen raakten de dieren aan en zelfs kinderen werden op de schildpadden gezet voor de foto. Het selfie-gehalte was ook wederom groot. Omdat schildpadden gevoelige beesten zijn is dit een enorm drama, want deze schildpaddensoort is bedreigd.

Gasten van het park mogen alleen onder begeleiding van een gids het strand op en dit schouwspel bekijken, maar in dit geval konden de rangers de stormvloed aan mensen niet tegenhouden. Er wordt nu bedacht hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden, zodat in de toekomst de schildpadden wel in alle rust eieren kunnen leggen.

Na mijn vorig blogbericht over Auschwitz, heb ik nu dus weer een klaagverhaal. Het gebrek aan respect voor monumenten en de natuur komt steeds vaker aan het licht. Ook dit is weer een voorbeeld hoe belachelijk mensen zich kunnen gedragen en zich totaal niet beseffen wat ze überhaupt aanrichten. Vorig jaar heb ik in Tortuguero ditzelfde schouwspel mogen aanschouwen, maar dan onder begeleiding van een gids in de avond zodat we de schildpadden zo min mogelijk stoorden. Het is uitermate indrukwekkend hoeveel moeite het de dieren kost om eieren te leggen, ik heb er met verbazing en vol ontzag naar gekeken. Wanneer de schildpadjes uit de eieren komen, dient zich het volgende gevaarlijke avontuur aan, want vele schildpadjes redden het niet tot aan de zee en ook in de grote blauwe zee liggen vele gevaren op de loer.

Als ik dan vervolgens dergelijke foto’s en verhalen lees, dan kan ik koken van woede. Ik vind het echt vreselijk en schaam me diep voor sommige medemensen.

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

5 redenen waarom een kampeervakantie een goed idee is

Gastartikel

5 redenen waarom een kampeervakantie een goed idee is

Of je nou op de bonnefooi erop uittrekt met je camper of een plekje reserveert op een vakantiepark: kamperen is heerlijk. Er is voor iedereen wat te beleven en in de natuur kom je helemaal tot rust....

https://www.reizen-en-reistips.nl/wp-content/uploads/2022/06/wat-heb-je-nodig-bij-een-vakantie-op-de-camping-2.jpg

Gastartikel

Wat heb je nodig bij een vakantie op de camping?

Voor veel mensen is het vaak een jaar lang hard werken. Wanneer de zomermaanden naderen wordt het toch echt tijd om na te gaan denken waar je naartoe gaat. In veel gevallen worden de vakanties op...

Wandelen in Duitsland - Malerweg Etappe 2

Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 2

In april 2022 wandelden we één van de mooiste wandelroutes in Duitsland: de Malerweg in de deelstaat Saksen. Deze 115 kilometer lange route loopt dwars door het Nationaal Park Sächsische Schweiz...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!