Parque Nacional Tortuguero - Tortuguero - Costa Rica
Costa Rica

Toeristen in Costa Rica storen schildpadden

Elk jaar arriveren honderdduizenden zeeschildpadden op de stranden van Costa Rica om daar eieren te leggen. Hoewel schildpadden het gehele jaar eieren leggen, zijn de maanden september en oktober de meest actieve maanden. Zo kwamen de schildpadden ook dit jaar in grote getallen ook weer aan op het strand van Ostional Wildlife Refuge in Guanacasteto. Maar dit jaar werden de schildpadden op een gruwelijke wijze ‘verwelkomt’.

Op het strand stonden honderden toeristen het mooie schouwspel te aanschouwen. Het waren echter zoveel mensen, dat vele schildpadden niet eens de weg op het strand konden maken en weer terug naar de zee keerden. Ook stonden er mensen op nesten waar de eieren waren gelegd. Mensen raakten de dieren aan en zelfs kinderen werden op de schildpadden gezet voor de foto. Het selfie-gehalte was ook wederom groot. Omdat schildpadden gevoelige beesten zijn is dit een enorm drama, want deze schildpaddensoort is bedreigd.

Gasten van het park mogen alleen onder begeleiding van een gids het strand op en dit schouwspel bekijken, maar in dit geval konden de rangers de stormvloed aan mensen niet tegenhouden. Er wordt nu bedacht hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden, zodat in de toekomst de schildpadden wel in alle rust eieren kunnen leggen.

Na mijn vorig blogbericht over Auschwitz, heb ik nu dus weer een klaagverhaal. Het gebrek aan respect voor monumenten en de natuur komt steeds vaker aan het licht. Ook dit is weer een voorbeeld hoe belachelijk mensen zich kunnen gedragen en zich totaal niet beseffen wat ze überhaupt aanrichten. Vorig jaar heb ik in Tortuguero ditzelfde schouwspel mogen aanschouwen, maar dan onder begeleiding van een gids in de avond zodat we de schildpadden zo min mogelijk stoorden. Het is uitermate indrukwekkend hoeveel moeite het de dieren kost om eieren te leggen, ik heb er met verbazing en vol ontzag naar gekeken. Wanneer de schildpadjes uit de eieren komen, dient zich het volgende gevaarlijke avontuur aan, want vele schildpadjes redden het niet tot aan de zee en ook in de grote blauwe zee liggen vele gevaren op de loer.

Als ik dan vervolgens dergelijke foto’s en verhalen lees, dan kan ik koken van woede. Ik vind het echt vreselijk en schaam me diep voor sommige medemensen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie