Verrassend Namibië - Meet the locals
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Verrassend Namibië: van kajakken met zeehonden tot overleven met de Bosjesmannen

Wie aan Namibië denkt, ziet waarschijnlijk beelden voor zich van de oranjekleurige zandduinen in Sossusvlei, kuddes olifanten in het Etosha National Park en de nog traditioneel levende Himbastam. Het klopt allemaal en deze highlights mogen zeker niet ontbreken tijdens je reis. Maar wist je dat Namibië nog veel meer te bieden heeft? We horen soms wel eens dat het land een grote stofbak is waar verder niks te zien valt, maar dan kijken de mensen niet op de juiste plek. Als je weet waar je moet zijn, is Namibië juist heel afwisselend!

#1 Kajakken tussen de zeehonden in Swakopmund

Swakopmund is een koloniale Duitse kustplaats en er hangt een ontspannen sfeertje. Je kunt er lekker eten in een van de vele restaurants, shoppen of over het strand slenteren. Swakopmund is ook dé activiteitenstad van Namibië: actievelingen kunnen quadbiken, sandboarden of met een boot door de baai varen. Onze favoriete excursie in Swakopmund is  een kajakexcursie naar de zeehondenkolonies voor de kust. Al peddelend maak je kennis met de vrolijke zwemmers. De zeehonden zijn erg nieuwsgierig en komen dicht bij je kajak. En met een beetje geluk zwemt er zelfs een dolfijn voorbij.

Verrassend Namibie Kajakken tussen de zeehonden in Swakopmund
Kajakken tussen de zeehonden in Swakopmund

#2 Speuren naar de zwarte neushoorn in Damaraland

Damaraland ligt in het noordoosten van Namibië en is het leefgebied van de bedreigde zwarte neushoorn. Onder begeleiding van een gids hebben wij hier gespeurd naar deze prehistorische reuzen. Bij elk ritselende blaadje en bewegende bosje hielden we onze adem in … tot we plots oog in oog stonden met een zwarte neushoorn. Wat een machtig beest! Slapen kun je hier in een klein kampement, dat midden in het desolate landschap is opgezet in samenwerking met de lokale bevolking. Je hebt 360 graden uitzicht over ruige rotspartijen, drooggevallen rivierbeddingen en hier en daar een acaciaboom.

Verrassend Namibie - Speuren naar de zwarte neushoorn in Damaraland
Speuren naar de zwarte neushoorn in Damaraland

#3 Kamperen in Fish River Canyon

De Fish River Canyon ligt in het zuiden van Namibië, vlak bij de Zuid-Afrikaanse grens. Het is een van de grootste en diepste canyons ter wereld. Turen over het randje bij een van de uitzichtpunten is al indrukwekkend, maar je kunt ook letterlijk een stapje verder gaan. Trek je wandelschoenen aan en daal samen met een gids af in het ravijn. Eenmaal beneden wordt een diner bereid op houtvuur slaap je in een klein koepeltentje dat hier voor je wordt opgezet. Je douche de volgende ochtend is het (koude!) meertje naast je tentenkamp. Ben je gelijk wakker.

Verrassend Namibië - Kamperen in Fish River Canyon
Kamperen in Fish River Canyon

#4 Klik met de Bosjesmannen

Naast de Himba kent Namibië nog een stam die op de traditionele manier (over)leeft: de Bosjesmannen. Ze wonen in grashuttendorpen op de Namibische savanne en laten je als bezoeker graag kennismaken met hun eeuwenoude stamtradities. Samen met deze trotse Bosjesmannen leer je tijdens een bushwalk in kliktaal (geen zorg: de gids vertaalt) hoe je moet overleven in de natuur. De savanne dient als apotheek en supermarkt: welke plant is het medicijn tegen hoofdpijn, hoe haal je water uit wortels en hoe maak je vuur zonder lucifers? Tot op de dag van vandaag worden de natuurtradities van generatie op generatie doorgegeven.

Verrassend Namibië - Klik met de Bosjesmannen
Klik met de Bosjesmannen

#5 Handen uit de mouwen in Owamboland

Ten noorden van Etosha vind je het afgelegen maar levendige Owamboland, een gebied waar kleurrijke mensen op traditionele wijze een zelfvoorzienend leven leiden. Hier slaap je in een kleinschalig kamp met vier lemen hutten, opgezet door een Owambo-koppel dat je een inkijkje geeft in hun gemeenschap. Dompel je onder in het Afrikaanse leven en steek je handen uit de mouwen tijdens het geitenhoeden, mandenvlechten of maïsplukken. Met je verblijf draag je in twee opzichten bij aan de gemeenschap: een deel van de opbrengst gaat naar het dorp en daarnaast maken vele handen natuurlijk licht werk.

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Namibië online, dat onderdeel uitmaakt van reisorganisatie Riksja Travel. Wil je zelf Namibië buiten de gebaande paden ontdekken? De reisspecialisten hebben alle hoeken van het land bereisd en helpen je graag bij het samenstellen van je eigen reis.

Verrassend Namibië - Meet the locals
Meet the locals

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.