Zuid-Afrika bucketlist - Kamperen wildlife
Blog

Waarom een trip naar Zuid-Afrika op jouw bucketlist zou moeten staan

Zuid-Afrika is zo’n land waar iedereen eens naartoe wil reizen. Om dieren te spotten in Krugerpark, een wijntje te drinken in de Kaapstreek, of gewoon te genieten van het goede leven. Maar op de een of andere manier komt het maar niet van die trip. Andere landen winnen het in de jaarlijkse bestemmingskeuze en Zuid-Afrika wordt opgeschoven, onder het mom van: ‘Daar komen we nog wel een keer’. Zonde! We geven je vijf redenen waarom Zuid-Afrika absoluut een nummer-1 plek op jouw bucketlist verdient!

Zuid-Afrika bucketlist - Kamperen wildlife

#1 Slapen tussen brullende leeuwen en tetterende olifanten

Tja. Need we say more? Voor de echte ‘Out of Africa’-beleving kies je voor een kampeersafari in de buurt van het Krugerpark. Hier zijn een aantal privéreservaten waar je in een vooropgezet tentje in een kampement de nacht kunt doorbrengen. Twee keer per dag kun je met ervaren rangers naar de Big Five en ander wild speuren, zowel te voet als met een 4×4. Je bushbeleving is helemaal compleet als je na het met olielampen verlichte diner – er is geen elektriciteit  – door de ranger naar je tent wordt gebracht en de wilde dieren in de verte (of dichtbij – help!) hoort.

Zuid-Afrika bucketlist - Selfdrive safari

#2 Zelf met je auto op safari

Dat is toch wel het ultieme safarigevoel, zelf rijdend in je auto over de savanne, speurend naar wildlife. En dan ineens spot je in de bosjes naast de auto een enorme olifant, die daar rustig wat bladeren staat te eten. Wow! In Zuid-Afrika zijn er meerdere wildparken waar je met je eigen auto op safari kunt, zoals het Krugerpark, Pilanesberg NP en het Addo Elephant Park. Voor een echte safaridag ga je vroeg uit de veren, want de parken openen bij zonsopgang, omdat de dieren dan het meest actief zijn. Neem voldoende drinken mee voor onderweg en vergeet je camera en verrekijker niet. Probeer vooral ook wat waterplaatsen in je route op te nemen, want hier zit vaak veel wild bij elkaar.

Zuid-Afrika bucketlist - Walvissen kajakken

#3 Breid de Big Five uit naar de Big Seven

Natuurlijk wil je in Zuid-Afrika de Big Five spotten: olifant, leeuw, buffel, neushoorn en luipaard. De kans dat je dit lukt is heel groot, want alle vijf de dieren komen voor in verschillende wildparken, dus houd je afstreeplijst maar bij de hand. Zuid-Afrika heeft de lijst van de Big Five uitgebreid met nog twee indrukwekkende dieren: de witte haai en de walvis. Op een aantal plekken voor de kust van Zuid-Afrika kun je een kooiduik maken tussen witte haaien … Brrr! Iets minder eng, maar wel minstens net zo gaaf is een excursie die je kunt ondernemen voor de kust bij Hermanus: zeekajakken tussen walvissen. Gaaf!

Zuid-Afrika bucketlist - Stellenbosch wijnranken

#4 Fietsen tussen de wijnranken in Stellenbosch

Zuid-Afrika staat bekend om zijn goede wijnen: Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Merlot. Deze Franse namen zijn ook onder Zuid-Afrikaans etiket in de slijterij te vinden. Rondom Stellenbosch, op een paar uurtjes rijden van Kaapstad, vind je boerderijen tussen uitgestrekte wijnvelden met rijen druiventrossen. De leukste manier om de wijnvelden te verkennen? Per fiets! Je laat de grote wegen achter je en fietst over paadjes en bruggetjes tussen de wijngaarden door. De gids stopt verschillende keren en legt je met de druiventrossen in de hand het productieproces uit. Een fijne bijkomstigheid: je hoeft niet meer achter het stuur te kruipen en kunt dus tijdens het wijnproeven je glas gewoon lekker leegdrinken.

Zuid-Afrika bucketlist - Bezoek township

#5 Zie ook de andere kant van Zuid-Afrika en bezoek de townships van Kaapstad

Kaapstad, een absolute must op je Zuid-Afrikareis. De Tafelberg is de trots van de stad en rijst midden in de stad omhoog. De hippe stranden van Camps Bay, de pinguïns op Boulders Beach en ook het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaans continent, Kaap de Goede Hoop, verdienen een bezoek. De highlights van Kaapstad regel je gemakkelijk zelf en dit is vaak goedkoper ook. Een bezoek aan een township ligt net even anders; dit regel je het beste met een gids. Armoede is zichtbaar, maar niet voelbaar. Te voet beleef je het echte leven en ontmoet je de mensen op straat. Je ziet de shacks – woningen van golfplaat en hout-, drinkt een biertje in de shebeen (lokale pub) en kunt een traditionele genezer bezoeken.

Zuid-Afrika bucketlist - Wijnvelden Stellenbosch

Bovenstaande tips zijn afkomstig van Edith Huntink van Zuid-Afrika online, dat onderdeel uitmaakt van reisorganisatie Riksja Travel. Wil je zelf de must-do’s van Zuid-Afrika ontdekken? De reisspecialisten zijn zelf veelvuldig in het land geweest en helpen je graag bij het samenstellen van je reis.