Volcán Uturuncu

Hoewel de vulkaan anders doet vermoeden, is de Volcán Uturuncu aan het uitgroeien tot een supervulkaan. De afgelopen decennia is de vulkaan ieder jaar een centimeter gegroeid en wekt het de aandacht van internationale wetenschappers. Recent is er nog een ondergronds meer gevonden waarmee wetenschappers denken aan te kunnen geven wanneer de vulkaan tot uitbarsting zou kunnen komen. De laatste keer dat de vulkaan is uitgebarsten is alweer 300.000 jaar geleden. Wanneer de vulkaan echter tot uitbarsten zal komen, zal de gehele wereld hier iets van merken.

Een uitbarsting van de Volcán Uturuncu zou 1000 keer krachtiger zijn dan de uitbarsting van St. Helens in de staat Washington, de heftigste vulkaanuitbarsting uit de moderne Amerikaanse geschiedenis. Ten opzichte van de vulkaan die in 2010 uitbarstte in IJsland, zou de kracht zelfs 10.000 keer heviger zijn. De uitbarsting van de vulkaan in IJsland legde globaal het luchtverkeer voor weken stil. Gelukkig komen supererupties maar eens per 100.000 jaar voor en ligt het niet in de lijn van verwachting dat wij een uitbarsting van deze vulkaan zullen meemaken.

Toch, met dit verhaal in het achterhoofd, dwingt de Volcán Uturunce respect af. De stratovulkaan heeft twee toppen. De hoogste is 6008 meter, de andere top kent een hoogte van 5930 meter. De hellingen zijn eenvoudig te beklimmen.

Land

Bolivia

Stad

Departement Potosí

Plan je activiteiten

Boek je tours

Boek je accommodatie

Booking.com

Reisgidsen

Lonely Planet

Boek een hotel bij Departement Potosí

Booking.com