Ruwanweliseya

De 103 meter hoge Ruwanweliseya werd in 161 voor Christus gebouwd door koning Dutugamunu. Het werd ontworpen met de leer van boeddha in het achterhoofd, waarbij de koepel staat voor de uitgestrektheid. Het is één van de hoogste dagoba’s ter wereld. Het terras was de dagoba op rust is aan de buitenzijde versierd met honderden olifantenkoppen. Het lijkt erop alsof ze de dagoba op hun schouders dragen. De olifanten hebben natuurlijk een betekenis. Ze herinneren aan het feit dat toen de koning Anuradhapura veroverde op de Tamils, hij er op een olifant heen reed.

De grote dagoba (of stoepa) is omgeven door een aantal scheefstaande zuilen en door stenen waterreservoirs voor de monniken. Op de hoeken van het terras staan vier witgrijze dagoba’s. In het beeldhuis bevindt zich een liggende boeddha. Bij het hoofdeinde staat een beeld van Dutugamunu, gezeten op een olifant.

In de 19e eeuw was de dagoba een oude ruïne. Na een collectie van een Sinhalese monnik werd de dagoba gerenoveerd in de 20e eeuw. Tegenwoordig komen hier vele monniken in een oranje-geel gewaad en vrouwen in het wit bidden rondom de dagoba.

Plan je reis naar Sri Lanka

Boek een hotel in Anuradhapura

Booking.com