Gouden Tempel van Dambulla

De Gouden Tempel van Dambulla is al ruim 22 eeuwen een heilig bedevaartsoord. De tempel bestaat uit vijf grotten in een rots vol met afbeeldingen en standbeelden. Het is het grootste en best bewaarde grottencomplex van Sri Lanka. In totaal zijn er in de grotten 153 beelden van boeddha’s te zien, 3 beelden van oude koningen en 4 beelden van goden waaronder de beelden van hindoe-goden Vishnoe en Samen. De muurschilderingen in de grotten hebben een oppervlakte van 2100 vierkante meter. De Gouden Tempel van Dambulla is een belangrijke geologische plek van Sri Lanka. De grotten werden al in de 7e eeuw voor Christus bewoond en vanaf de 1e eeuw voor Christus kwamen er religieuze afbeeldingen en beelden. De megalithische begraafplaats in Ibbankatuwa is hier een bewijs van. De grotklooster is tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik.

In de eerste grot is een liggende Boeddha te vinden. Deze is 13 meter lang en uitgekapt uit een rots. Het hoofd ligt op een kussen en op de offertafel worden bloemen geofferd. Ook zijn er bakjes met rijst en banaan. De gehele rotswanden zijn beschilderd en de oudste schilderingen zijn ruim 2000 jaar oud. De afbeeldingen stellen beelden uit het leven van Boeddha voor. Bij de voeten van de liggende Boeddha is ook nog een zitten Boeddha te bezichtigen.

In de derde grot zijn allerlei staande, liggende en zittende Boeddha-beelden te zien. Hier staan ook de beelden van de koningen en hindoegoden. De meeste beelden zijn fel van kleur. Ook in deze grot zijn weer allerlei wandtekeningen te vinden met historische gebeurtenissen van Sri Lanka. In het midden staat een kleine dagboba omgeven door zittende Boeddha beelden. Achter in de grot druppelt water uit de rots in een vierkante put en daarachter staat in een kleine nis het beeld van koning Nissanka. Achter de derde grot is ook direct de vierde grot gelegen. In deze grot is het plafond zo beschilderd alsof het lijkt dat de natuurlijke lijnen van de rotswand wordt gevolgd. Er zijn in deze grot 48 beelden van Boeddha te vinden en ook een houten beeld van koning Kirti Sri Rajasingha.

Er is vanaf de Gouden Rots een wijds uitzicht te bewonderen op de omgeving waarbij het zicht reikt tot de rots van Sigiriya.

De tempel is dagelijks geopend van 9:00 tot 11:00 en 14:00 tot 19:00. Het fotograferen met een flitser is verboden, om zo de kleuren van de schilderingen te beschermen. Sinds 1991 staat de Gouden Tempel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Plan je reis naar Sri Lanka

Boek een hotel in Dambulla

Booking.com