Galle - Sri Lanka
Galle Sri Lanka

Reistips voor Galle

De Nederlanders hebben hun sporen achtergelaten in het havenstadje Galle. In de 17e eeuw bouwden de Nederlandse VOC hun fort hier aan de kustlijn.

De inwoners van Galle zijn voornamelijk moslim. Zij stammen af van de Arabische immigranten uit de 10e en 14e eeuw. In 1505 ontdekten de Portugezen Galle per toeval. Onderweg naar de Malediven werden ze door de wind naar de zuidkust van Ceylon gedreven. Jaren later, in 1957, namen de Portugezen de stad in bezit en begonnen ze met het bouwen van een vestiging. De Nederlanders waren ook geïnteresseerd in deze stad. In 1640 veroverde de Nederlandse VOC de stad met 12 schepen en 2000 man. Galle werd de hoofdzetel van het Nederlandse bestuur op Ceylon, totdat de Nederlanders in 1656 Colombo veroverden. Later veroverden de Britten het fort. Wie tegenwoordig door de stad loopt zal de namen Zeeberg Straat, Leynbaanstraat en de Groote Waan tegenkomen. Nog altijd zijn de Nederlandse benamingen terug te vinden in Galle.

De haven was al in de oudheid bekend. Lange tijd was dit de belangrijkste haven van Sri Lanka, totdat Colombo een kunstmatige haven kreeg. Nog steeds komen handelsschepen uit de gehele wereld hierheen, voornamelijk voor de thee. Buiten de ommuurde stad, is Galle flink uitgebreid. De stad telt nu ruim 100.000 inwoners. De oude stijl van de ommuurde stad zal behouden blijven. De UNESCO plaatste de vestigingsstad op de Werelderfgoedlijst. Een wandeling door de vestigingsstad is een absolute aanrader bij een reis door Sri Lanka.

Verhalen over Galle

Plan je reis naar Sri Lanka

  • Vanaf Amsterdam gaan er rechtstreekse vluchten naar Colombo, maar er zijn ook vluchten met 1 tussenstop. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek een hotel in Galle

Booking.com

Boek vooraf een activiteit