Bellen, sms'en en surfen op reis? Voorkom hoge telefoonkosten
Blog

Bellen, sms’en en surfen op reis? Voorkom hoge telefoonkosten

Je telefoon is een onmisbaar item op vakantie. Even snel een foto schieten van een mooie bezienswaardigheid, bellen met het thuisfront en online de leukste hotspots zoeken. Maar op reis wil je vooral je geld uitgeven aan leuke dingen en niet aan mobiele data. En je telefoon kan een echte data,- én geldslurper zijn. Gelukkig kun je dit voorkomen. Lees verder hoe je hoge telefoonkosten op reis kunt voorkomen.

Bellen, sms'en en surfen op reis? Voorkom hoge telefoonkosten
Voorkom hoge telefoonkosten op reis

1. Check je algemene instellingen

Apps die zich op de achtergrond verversen en automatisch updaten kosten ongemerkt veel data. In landen die bij de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (bijvoorbeeld Noorwegen en IJsland) horen betaal je geen extra roamingkosten meer. Maar als je data gebruikt die buiten je bundel valt in een land dat niet bij de EU of EER hoort (bijvoorbeeld Turkije) kan dit je veel geld kosten. Schakel daarom automatisch verversen op de achtergrond en automatisch updaten uit. Dit kan via de instellingen van je telefoon.

2. Internet alleen via lokale wifi-netwerken of hotspots

Internetten via mobiele data kost heel veel Mb’s. Wacht er dus mee tot je een gratis netwerk hebt gevonden. Er zijn tegenwoordig steeds meer plekken waar je gratis wifi-netwerken en hotspots kunt vinden. Bijvoorbeeld in café’s, restaurants en op toeristische bestemmingen. Er zijn ook apps waar je ze mee kunt opsporen, zoals Open Wifi Spots, Free Wifi Finder en Open Wifi Hotspot.

3. Neem een vakantiebundel of prepaid simkaart

Bij veel providers kun je speciale vakantiebundels kopen. Deze zijn meestal goedkoper dan normale databundels. Bij sommige providers betaal je een vaste prijs voor onbeperkte data en bij andere koop je een bundel met bijvoorbeeld 100 Mb aan data. Bedenk wel van tevoren hoeveel data je nodig denkt te hebben, zodat je niet te weinig hebt.

Je kunt ook bij je provider, of op je vakantiebestemming een prepaid simkaart kopen voor internet in het buitenland. Op deze manier kun je niet meer data gebruiken dan op je simkaart staat. Je gaat dus niet buiten je bundel en loopt geen risico op extra kosten.

4. Voorkom streamen

Heb je even niets te doen, of een lange auto,- of busrit voor de boeg? Dan kan het verleidelijk zijn om een film of serie te kijken of muziek te luisteren om de tijd te doden. Maar streamen is een echte datavreter en dus eigenlijk alleen een goed idee als je wifi hebt.

Het beste is om films, series en muziek thuis alvast te downloaden, zodat je dit niet onderweg hoeft te doen. Zo kun je tijdens je vakantie overal lekker kijken en luisteren zonder data te verbruiken. Maar durf je smartphone ook eens weg te leggen, zodat je optimaal kunt genieten van al het moois om je heen. Fijne vakantie!

Disclaimer: Dit blogbericht is een gastartikel en werd dankzij een samenwerking aangeleverd