Wilhelmshaven

De havenstad Wilhelmshaven ligt in de Duitse deelstaat Niedersaksen. De stad is direct gelegen aan de Jadebaai en het uiteinde van het Eems-Jadekanaal.

In 1383 bevond zich op de locatie van de stad een kasteel onder de naam Sibestburg. Het kasteel was in bezit van piraten, maar het werd door de Hanze vernietigd in 1443.

De stad Wilhelmshaven werd pas in 1869 gesticht door Wilhelm I van Pruisen en is daardoor een relatief jonge stad. Op dat moment had Pruisen een marinebasis nodig en men koos voor deze locatie. Pruisen had in een ware krachttoer in 14 jaar tijd een oorlogshaven laten bouwen. Wilhelm I noemde de stad naar zichzelf met het woord ‘haven’ erachter. De marinehaven kreeg een eigen scheepswerf en werd de grootste en belangrijkste van de drie Duitse keizerlijke scheepswerven. Aan het einde van de Eerste wereldoorlog telde de scheepswerf maar liefst 21.000 medewerkers. Bij de werf werden de grootste en sterkste oorlogsschepen gebouwd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen matrozen in opstand tegen het bevel om zich eervol dood te vechten tegen de Britten. Duizenden matrozen werden gevangen genomen en in Kiel kwam het tot een opstand die bekend staat als de ‘novemberrevolutie’, die de val van het Duitse keizerrijk inleidde. De werf werd voor een korte periode gesloten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de haven een belangrijk doelwit voor bommenwerpers. Het zou de eerste stad worden die door een Amerikaans bombardement zou worden getroffen. Op 30 maart 1945 lieten 2100 vliegtuigen ruim 5000 ton bommen op de stad vallen. Tweederde van de gebouwen van Wilhelmshaven waren compleet verwoest.

Nog altijd is Wilhelmshaven een belangrijke haven aan de Noordzee voor de Duitse marine. De haven bezit de grootste draaibrug van Europa, de Kaiser-Wilhelm-Brücke. De brug staat geregeld open om schepen doorvaart te verlenen. Andere bezienswaardigheden van de stad zijn het Rathaus, het Duitse Marinemuseum en Oceanis.

Eten in Wilhelmshaven

Wij hebben gegeten bij Kochs Speisewerk aan de Valoisplatz. Hier konden we typische gerechten uit de streek eten. Helaas heb ik vernomen dat dit restaurant inmiddels verandert is naar de Griekse keuken.

Drinken in Wilhelmshaven

In het noorden van Duitsland nemen ze nog tijd voor een kopje thee. Hier gaat niet zomaar een zakje met kruiden door het hete water. Allereerst doe je een paar klontjes kandijsuiker in je kopje. Hierover giet je de zwarte thee. Zodra je het geknisper van de suiker hoort, voeg je voorzichtig wat room toe aan de koffie. Dit moet je vooral niet roeren, want anders proef je de verschillende smaken niet. Deze typische Osfriesische Teeceremonie kun je ondergaan bij het Teehäuschen am Südstrand.

Overnachten in Wilhelmshaven

Een leuk hotel in Wilhelmshaven is het Frühstückshotel Fürstenwerth. Het hotel wordt gerund door een familie en ligt in het centrum van de stad. De kamers zijn schoon, voorzien van een eigen badkamer en indien gewenst kun je hier fietsen huren. ’s Ochtends wordt je getrakteerd op een heerlijk ontbijt waar veel aandacht is voor biologische producten.

Boek een hotel in Wilhelmshaven

Booking.com