Syrrako

Wie Syrrako bezoekt zal denken dat hij terug in de tijd is gegaan. Een tijd waarin er nog geen auto’s waren, maar mensen zich per paard of per ezel verplaatsten. Geheel gek is deze gedachte niet eens, want pas in 1967 werd er een weg aangelegd naar dit bergdorpje. Door de afgezonderde ligging van het bergdorp in de Griekse regio Tzoumerka is Syrrako goed bewaard gebleven en proef je hier nog een echte authentieke sfeer. Het dorp werd rond de 15e eeuw gebouwd en de traditionele architectuur is sindsdien compleet bewaard gebleven. Alles hier is  gebouwd van steen. Stenen huizen met meerdere verdiepingen en leien daken, geplaveide straten, gebeeldhouwde fonteinen en nog altijd worden auto’s in het dorpje geweerd. Hier werden belangrijke persoonlijkheden als K. Kristalis en K. Avdikos geboren.

In de warmere en zonnige maanden van het jaar komen veel mensen naar het bergdorpje. Veel mensen hebben hier hun tweede huis. In de koudere maanden kan het zelfs voorkomen dat er maar drie tot vier mensen aanwezig zijn in het dorp. Er is altijd iemand aanwezig om gasten te verwelkomen in een hotel, iemand die het eten kan bereiden en iemand die de weg sneeuwvrij maakt. Hoe bijzonder wil je het hier hebben?

Syrrako - Tzoumerka - Griekenland

Stedent(r)ips

Syrrako, een uniek dorp in Epirus

Tijdens mijn trip door Tzoumerka maakte ik kennis met een totaal andere zijde van Griekenland. Lange tijd had ik het beeld dat het land gedomineerd wordt door de idyllische straatjes met witte...

Overnachten in Syrrako

Veel hotels zul je niet vinden in Syrrako. In totaal zijn er maar 5 hotels met een totaal van 35 bedden. Met name in de drukkere zomermaanden kan dit voor problemen zorgen. Ook als je met meerdere mensen zou willen overnachten, is het aan te raden ruim op tijd te boeken. Ik verbleef tijdens mijn verblijf in Syrrako in Casa Calda. Deze traditionele accommodatie past bij de sfeer van de rest van het dorp. Er zijn kamers en studio’s beschikbaar, maar in totaal zijn er hier maar 5 kamers. De vriendelijke en gastvrije eigenaar bereidt ’s ochtends een fijn ontbijt voor je en op loopafstand sta je al op het centrale plein van het dorp.

Omgeving van Syrrako

Niet heel ver van Syrrako gelegen kun je een aantal prachtige bezienswaardigheden van Tzoumerka vinden. Net als Syrrako is het dorp Kalarrites volledig opgebouwd van steen. Het Kipinas klooster is prachtig gelegen in een rots en niet ver van dit klooster kun je bij de Damiris brug een mooie waterval vinden.

Boek een hotel bij Syrrako

Booking.com