Stedent(r)ips

Syrrako, een uniek dorp in Epirus

Tijdens mijn trip door Tzoumerka maakte ik kennis met een totaal andere zijde van Griekenland. Lange tijd had ik het beeld dat het land gedomineerd wordt door de idyllische straatjes met witte huisjes en de blauwe luiken. Natuurlijk, dat is ook Griekenland, maar dan wel de bekende en toeristische kant van het land. De regio Tzoumerka, gelegen in Epirus, is een stuk minder toeristisch. En dat is eigenlijk wel gek, want de regio heeft van alles te bieden. Je kunt er hiken, schattige bergdorpjes bezoeken, avontuurlijke dingen doen en bovenal genieten van het prachtige landschap. Mijn eerste kennismaking met Tzoumerka was met het bergdorpje Syrrako.

Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Syrrako gezien vanaf een afstand

Een uniek dorp in de bergen

Syrrako is een uniek dorp gebouwd op de hellingen van de berg Peristeri. Op de scherpe pieken van deze berg ligt vrijwel het gehele jaar sneeuw. De geïsoleerde ligging op zo’n 1200 meter hoogte maakt Syrrako niet gemakkelijk te bereiken. Wie de kronkelende weg naar het dorp toch weet te vinden, zal versteld staan van de historische sfeer van dit prachtige dorpje. Een plek waar handelaren hard hebben gewerkt om kaas- en textielproducten te verhandelen, waar de inwoners hebben gevochten voor hun vrijheid en het dorp weer volledig hebben opgebouwd nadat het vrijwel volledig werd verwoest. Syrrako is het grootste dorpje in Griekenland dat volledig uit steen is opgebouwd. Een uniek dorp in Epirus.

Syrrako is het grootste dorpje in Griekenland dat volledig uit steen is opgebouwd.

Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Het gehele dorp is opgebouwd uit steen

De geschiedenis van Syrrako

Syrrako werd al in de 15e eeuw bewoond, maar men vermoedt dat er reeds in de 11e eeuw al mensen gevestigd waren in dit gebied omdat de platanen op het dorpsplein uit deze tijd stammen. Tijdens de Ottomaanse periode was het de hoofdstad van de federatie Malakasio, dat uit 42 dorpen bestond. De dorpen waren eigendom van de Valide Sultan en hadden daardoor een bevoorrechte behandeling. In die periode ontwikkelde Syrrako zich enorm door veeteelt, industriële productie, wol textiel en handel. In deze bloeiperiode woonden maar liefst 4000 inwoners in Syrakko. Door het uitgestrekte grasland konden de inwoners soms 50.000 tot 75.000 schapen hoeden. De wol kwam via de beste handelaren van Syrrako tot de belangrijkste handelssteden in de Middellandse Zee en Zwarte Zee. Het leger van Napoleon zou capes dragen van het textiel uit Syrrako.

Tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog werd het dorp door het Ottomanen vernietigd en afgebrand. De inwoners moesten vluchten om hun leven te redden. Slechts vijf gebouwen in het dorp waren niet vernietigd, waaronder de kerk van de Pangia. Enkele jaren nadat het dorp werd vernietigd keerden de bewoners weer terug en herrezen ze het dorp uit de as. In de 19e eeuw kende het dorp een nieuwe bloeiperiode en sindsdien lijkt er nauwelijks iets veranderd te zijn.

Pas in 1967 werd er een weg aangelegd naar Syrrako. Al die tijd hiervoor moesten de mensen al wandelend of met een ezel naar het dichtstbijzijnde stad. Ioannina ligt op zo’n 50 kilometer afstand. Kun je nagaan hoeveel moeite de mensen destijds moesten doen om handel te drijven?

Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Traditionele bouwwijze en herinneringen aan bekende inwoners

Wat kun je zien en doen in Syrrako?

Natuurlijk, het allermooiste is natuurlijk de ongewone architectuur van het dorp. Alleen al een wandeling maken door Syrrako is bijzonder. Het lijkt wel alsof je een tijdreis hebt gemaakt naar een ander jaar. Wandel over de kleine geplaveide straatjes, ontdek de stenen bruggen, traditionele fonteinen en het kristalheldere water.

Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Verdwaal door de geplaveide straatjes
Syrrako - Tzoumerka - Griekenland

Syrrako telt twee musea. Ze laten zien hoe het leven voor de mensen van het dorp eenmaal was. In het voormalige huis van Kostas Krystallis, een groot dichter en schrijver, kun je onder meer zien welke hulpmiddelen werden gebruikt om textiel en kaas te produceren en kun je bewonderen hoe de traditionele kledij van de mensen eruit zag. Tevens vind je in het museum het archief van Syrrako met oude documenten.

In het Audiko’s Folklore Museum kun je een idee krijgen hoe de inwoners van Syrrako leefden in de 19e eeuw. Het huis was ooit bewoond door Kostas Audikos, een rijke handelaar.

Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Ontdek de geschiedenis van de werktuigen in het huis van Kostas Krystallis
Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
In het museum vind je tevens het archief van Syrrako

Het geloof speelde een belangrijke rol bij de inwoners van Syrrako. De rijkdom die de handelaren brachten kom daarom ook tot uiting in de religieuze monumenten. De eerste bewoners van het dorp bouwden de St. Nicholas kerk. De kerk staat in het dorpscentrum, maar werd in 1821 volledig verwoest door de Ottomanen. De inwoners haalden de stenen en het marmer voor de herbouw vrijwillig uit de omliggende bergen en betaalden het loon voor de werklieden om de kerk weer op te bouwen. De kerk heeft een achthoekige koepel, zilveren kroonluchters en houten heiligdommen om te bewijzen hoe belangrijk het geloof voor de inwoners is. De Theotokos kerk werd niet vernietigd door de Ottomanen maar liep bij een aardbeving in 1967 wel ernstige schade op. Verder vind je in het dorp kapellen en een klooster.

Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
De St. Nicholas kerk op het dorpsplein
Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Het bijzondere interieur van de kerk

In het hart van het dorp vind je de Goura waterfontein. Deze fontein zou al ruim 5 eeuw geleden gebouwd zijn en is voor die tijd een architectonisch hoogstandje.

Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Goura waterfontein

Blijf je langer in Syrrako, dan kun je wellicht ook een mooie wandeling maken om de omliggende natuur te ontdekken. Vanuit het dorp lopen meerdere trails die perfect zijn voor een dagwandeling. Zo kun je bijvoorbeeld naar het dorp Kalarrytes wandelen, dat net als Syrrako volledig is opgebouwd met steen. Of wandel door de bossen van Patzas, bezoek de Bozia waterval of het klooster Agioi Apostoloi.

Syrrako in de winter

Bijzonder is de winterperiode. Omdat het dorp dan een stuk minder bezoekers ontvangt en de weg er naartoe door sneeuwval een lastige horde is, keren veel mensen terug naar de stad. Syrrako is nagenoeg verlaten. Toch blijven er altijd drie tot vijf mensen in het dorp voor diegenen die het dorp wel weten te bereiken. Ook al is er niemand, er zal altijd iemand aanwezig zijn om gasten te ontvangen in een hotel, in het restaurant eten te bereiden en de weg sneeuwvrij te maken.

In de winterperiode is Syrrako een stuk minder goed bereikbaar en nagenoeg verlaten. Slechts drie tot vijf mensen blijven in het dorp voor diegenen die Syrrako wel weten te bereiken.

Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Het prachtige aanzicht op de stenen huizen

Overnachten in Syrrako

In een dorp als Syrrako is het logisch dat je niet veel hotels zult vinden. In totaal zijn er maar 5 hotels die gezamenlijk 35 bedden bieden. Wie in de drukkere zomermaanden wil overnachten in Syrrako doet er daarom goed aan om tijdig te boeken. Ik verbleef tijdens mijn verblijf in Syrrako in Casa Calda. Deze traditionele accommodatie past bij de sfeer van de rest van het dorp. Er zijn kamers en studio’s beschikbaar, maar in totaal zijn er hier maar 5 kamers. De vriendelijke en gastvrije eigenaar bereid ‘s ochtends een fijn ontbijt voor je en op loopafstand sta je al op het centrale plein van het dorp.

Booking.com
Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
De trotse eigenaar van Casa Calda
Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
Syrrako - Tzoumerka - Griekenland
In totaal zijn er maar 35 bedden in Syrrako, op tijd boeken is dus aan te raden

Disclaimer: De reis naar Tzoumerka werd gesponsord door Minicipality of Northern Tzoumerka en Hotel Princess Lanassa. In dit verslag lees je echter alleen mijn eigen ervaringen en meningen.

Plan je reis naar Griekenland

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie