Kiev

Misschien is Kiev nog niet helemaal bekend bij het Nederlandse publiek, maar deze stad is absoluut een bezoekje waard. In het centrum van de hoofdstad van Oekraïne kun je prachtige kathedralen, grote pleinen, veel monumenten, statige huizen en heel veel leuke steegjes met street-art ontdekken. De stad kent een lange geschiedenis en helaas was deze niet altijd even positief.

Kiev werd gesticht in 482, maar op de plek waar de stad nu ligt, was meer dan 10.000 jaar geleden al een nederzetting. In de Middeleeuwen was de stad uitgegroeid tot een machtige stad en werd de stad ommuurd. De Gouden Poort was de belangrijkste ingang tot de stad. Toen Mongoolse hordes de stad wilden veroveren konden ze niet via de Gouden Poort binnen komen. Bij een andere poort lukte het ze wel. Eenmaal binnen vernielden ze de Gouden Poort en de rest van de stad. Door de nederlaag verminderde de stad van Kiev en dat zorgde ervoor dat Moskou de Russische eenwording tot stand mocht brengen. Toch hebben de Oekraïners de Russen veel gegeven, want de religie, alfabet en de nadruk op autocratie werd door de Russen overgenomen en dat maakt de inwoners van de stad nog steeds trots.

Kiev kende veel tegenslag in het begin van de 20e eeuw. De stad werd catastrofaal verwoest en de helft van de bevolking werd afgeslacht door de Duitsers en de barbaarse pogingen van Stalin. Nadat De Sovjet-Unie uiteen viel en Oekraïne weer onafhankelijk werd, slaagde Kiev erin haar glorie te laten groeien. En dat zie je terug in stad.

De stad bestaat uit drie verschillende delen: Starokievsky, Petsjersk en de benedenstad Podol. Deze delen liggen langs beide zijden van de rivier Dnjepr, één van de belangrijkste waterwegen van Europa. Bossen, parken, tuinen geven het levendige straatbeeld ook heel wat kleur. Honderden gouden, rode en blauwe koepels van prachtige bouwwerken bepalen de skyline van de stad. De Chresjtsjatik wordt gezien als de belangrijkste straat. Hier vind je winkels, cafés, hotels, openbare gebouwen en kantoren. Qua bezienswaardigheden kijk je je ogen uit in Kiev. Bezoek dan ook zeker de vele kerken en kloosters die de stad rijk is. Maar naast deze religieuze gebouwen heeft de stad zoveel meer te bieden.

Land

Oekraïne

Plan je activiteiten

Leuke activiteiten

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago
Airbnb

Plan je reis naar Oekraïne

Boek vliegtickets
Huur een auto
Zoek hotels

Boek een reis door Oekraïne

Djoser

Reisgidsen

Lonely Planet

Doen in Kiev

Eten in Kiev

Kiev is een miljoenenstad en dus zijn er ook talloze restaurants te vinden. Het is dus even zoeken naar de beste eetgelegenheden. De meeste restaurants vind je langs de brede hoofdstraat Khreschatyk en om de straat Petra Sahaidachnoho. Wij hebben gedineerd in het Shevnchenko Park bij O’Panas. Op de kaart zijn enkele typische Oekraïnse gerechten.

Drinken in Kiev

Cafés en biercafés zijn er ook in overvloed, met name in het centrum van de stad. Helaas had ik te weinig tijd om deze te ontdekken tijdens mijn stedentrip. Aan de brede hoofdstraat hebben wij ’s avonds een proefplankje gedronken bij Pyvarium. Heb je meer tijd?

Overnachten in Kiev

Er is een ruime keuze aan hotels in Kiev, ook in prijsklasse. Er zijn goedkope hotels of hostels, maar ook dure hotels waar je veel luxe kunt verwachten. Hotels in de middenklasse zijn er nauwelijks. Een alternatief is om te zoeken naar privé woningen via Airbnb, maar lees vooraf eerst de reviews door. Wij verbleven in Fire Inn, gelegen boven een brandweerkazerne, maar centraal gelegen. Verwacht hier alleen geen hoogstaand ontbijt, beter kun je buiten de deuren eten.

Omgeving van Kiev

Veel mensen combineren een stedentrip Kiev aan een meerdaagse tour aan Tsjernobyl. Deze stad werd op 26 april 1986 wereldnieuws nadat de kernreactor ontplofte. 135.000 mensen werden geëvacueerd en kwamen nooit meer terug. Flats, kantoren, winkelcentra, hotels, schoolgebouwen en woningen raakten in verval. Een bloeiende en groeiende stad werd ineens een verlaten spookstad; overgelaten aan de grillen van de natuur. Pas jaren later werd het gebied opengesteld voor publiek en kunnen mensen onder begeleiding van een gids het rampgebied bezoeken.

Boek een hotel in Kiev

Booking.com

Boek vooraf een activiteit