Karlsbad

Karlsbad, ook wel beter bekend als Karlovy Vary, is een stad in het Ertsgebergte. Vulkanisch gesteente heeft zich hier ontwikkeld en zijn er in de stad ruim 60 bronnen te vinden. Het zout- en zwavelhoudende water zou een geneeskrachtige werking hebben, waardoor de stad zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld als een kuuroord.

Karel IV stichtte hier een koninklijke in de 13e eeuw. Hij ontdekte tijdens een hertenjacht de heilzame werking van de bronnen. De stad dankt zijn naam derhalve aan hem. Karlsbad werd aan het begin van de 18e eeuw door een overstroming en een stadsbrand volledig verwoest. De Oostenrijkse keizer Jozef I stichtte de stad opnieuw en kreeg het privileges als kuuroord. Dr. David Becher onderzocht het water in 1764 middels wetenschappelijke chemische analyses. Daarop ontwikkelde hij een kuurprogramma en sindsdien nam de toeloop van het aantal kuurgasten toe. Josef van Löschner gaf Karlsbad nog meer naamsbekendheid in Europa door zijn wetenschappelijke publicaties. De elite van Midden- en Oost-Europa kwam daarop naar Karslbad om allerlei kwalen te laten genezen. Zo werd de stad een oord voor sociale, culturele en diplomatieke ontmoetingen.

Na de Eerste Wereldoorlog behoorde de stad toe aan Tsjechoslowakije, ondanks vele protesten van de bewoners. Bij deze protesten vielen enkele doden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hoorde de stad bij het nazi-Duitsland. Om de nazi’s te verdrijven werd de stad gebombardeerd, waardoor een groot deel van de stad werd verwoest. Toen de Amerikanen de stad in 1945 binnen trokken werden alle Duitse inwoners onteigend en naar Duitsland verwezen. Het duurde een tijdje alvorens Karlsbad weer bewoond werd. Nog altijd is het aantal inwoners minder dan voor de oorlog.

Dankzij rijke Russische investeerders krabbelde de stad weer op en is het één van de beste bezochte kuuroorden van Tsjechië. Veel bezoekers komen naar deze stad om een kuurprogramma te volgen. Hieronder vallen allerlei behandelingen, waaronder ook het baden in het heilzame water. Ook moeten mensen het water meerdere malen per dag drinken en voldoende wandelen. Maar behoudens alle kuurbehandelingen, biedt Karlsbad meer. De architectuur van het centrum kent enkele bijzondere bouwwerken. Er zijn mooie wandelingen te maken in de bergachtige omgeving, waar je een fraai aanzicht op de stad hebt.

Land

Tsjechië

Plan je activiteiten

Leuke activiteiten

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago
Airbnb

Plan je reis naar Tsjechië

Boek vliegtickets
Huur een auto
Zoek hotels

Boek een reis door Tsjechië

ANWB

Reisgidsen

Lonely Planet
Capitool Reisgids

Doen in Karlsbad

Eten in Karlsbad

Wat je absoluut niet mag missen zijn de Karlsbader Oplatky. Dit zijn dunne, ronde zoete wafels in verschillende smaken zoals vanille, chocolade, framboos, eierlikeur en nog meer smaken. Ze zijn op iedere hoek van de straat te koop en je kunt op veel plekken een verse oblaten kopen. In de Spa hotels is het eten meestal gericht op caloriearme gerechten. Hier waren wij niet kapot van. Gelukkig zijn er voldoende restaurants te vinden in het centrum.

Drinken in Karlsbad

Het likeurdrankje Becherovka komt uit Karlsbad. De Tsjechen noemen dit drankje ook wel de ‘dertiende bron’, verwijzend naar de waterbronnen. Becherovka wordt gezien al één van de meest populaire dranken van Tsjechië en is op de meeste plekken te verkrijgen. Wil je een lekker biertje drinken? Breng een bezoek aan de Charles IV brouwerij.

Overnachten in Karlsbad

De Duitsers noemen het Kurlaub machen. Toeristen die een  bezoek brengen aan Karlovy Vary, komen voor een kuurbehandeling. De meeste hotel zijn derhalve ook gericht op speciale behandelingen voor gasten. Er zijn veel hotels waar je kuurartsen kunt bezoeken die na een onderzoek bepalen welke behandelingen je kunt nemen. Wij hebben overnacht in het Spa Hotel Dvorak, een hotel dat gespecialiseerd is in preventieve geneeskunde. Heb je net als ik geen kwalen? Je hoeft natuurlijk geen behandelingen te ondergaan.

Boek een hotel in Karlsbad

Booking.com

Boek vooraf een activiteit