El Camino a Los Yungas

Ben jij avontuurlijk aangelegd en zoek jij gevaren op? Misschien is een bezoekje aan de El Camino a Los Yungas iets voor jou. Deze weg van La Paz naar Coroico staat bekend als één van de meest gevaarlijke wegen ter wereld. Dat heeft deze weg te danken aan de vele verkeersongevallen die hier plaats vonden. In 1995 werd de weg door de Inter-American Development Bank zelfs uitgeroepen tot ’s wereld meest gevaarlijke weg ter wereld. Jaarlijks stierven hier 200 tot 300 mensen. Dat leverde deze weg ook de bijnaam El Camino de la Muerte op, oftewel de Death Road.

De naam Death Road heeft natuurlijk deels te maken met de vele ongelukken, maar de geschiedenis van deze naam gaat verder terug. In de jaren ’30 van de twintigste eeuw waren Bolivia en Paraguay verwikkeld in de Chaco-oorlog en hield Bolivia vele Paraguayaanse krijgsgevangenen. Zij werden gebruikt om een weg aan te leggen tussen La Paz en Coroico. Veel van de gevangenen probeerden te vluchten, maar wanneer ze gepakt werden kregen ze de keus: of een kogel of vanaf de weg naar beneden springen in het ravijn.

Later werd de Yungasweg een belangrijke route voor het verkeer tussen La Paz en Coroico. Op het hoogste punt bevindt je je tussen de sneeuw op een hoogte van ruim 4633 meter. De weg daalt af naar 1200 meter. De weg kronkelt langs steile hellingen en boven hoge afgronden, welke soms 600 meter diep zijn. De wegen zijn niet breder dan 3,2 meter, sommige stukken nog veel minder breed, en door het ontbreken van een vangrail is de weg extreem gevaarlijk. Daarbij kunnen de weersomstandigheden ook een grote rol spelen. Regen kan zorgen voor gladde, modderige wegen of beperkt zicht en ook rotsen kunnen afbreken en op de weg terecht komen. Toch is deze weg bedoeld voor tweerichtingsverkeer, wat op sommige stukken dus voor gevaarlijke situaties leidt. Inhalen kon desastreuze gevolgen hebben. Omdat de mensen aan de linkerkant van de auto zitten, werd bepaald dat op deze weg de auto’s links moeten rijden. Dit is het enige gedeelte van Bolivia waar deze regel geldt. Bestuurders die namelijk links rijden, kunnen gemakkelijker kijken hoeveel ruimte ze nog hebben wanneer een tegenligger wil passeren. Toch gebeurden er met enige regelmaat ongelukken hier. Het ernstigste ongeval dateert van 24 juli 1983. Een bus met ruim 100 inzittenden zijn het ravijn ingestort en zijn om het leven gekomen. Het is Bolivia’s ernstigste ongeluk aller tijden. Langs de gehele weg zijn ook vele kruizen te zien, die de vele slachtoffers gedenken.

In 2006 werd een nieuwe en veiligere weg, na 20 jaar bouwen, geopend voor het publiek. Het dagelijkse verkeer maakt daarom stukken minder gebruik van de Death Road. Hoewel er nog steeds auto’s gebruik maken van de weg, wordt deze route meer gebruikt door mountainbikers die de spanning opzoeken. Jaarlijks trekt de ‘Gevaarlijkste weg ter wereld’ immers vele toeristen die op zoek gaan naar avontuur. Zij beginnen op het hoogste punt en dalen af naar beneden onder begeleiding van een gids. Toch zijn er de afgelopen jaren nog steeds mensen overleden, maar dit is te wijten aan roekeloos gedrag. Organisaties zoals Gravity Assisted Moutain Biking is één van de meest veilige en betrouwbare organisaties die deze tours aanbiedt.

Doen in El Camino a Los Yungas

Gevaren

Gebruik je gezonde verstand als je van de Death Road affietst. Nog altijd overlijden mensen op deze weg door roekeloos gedrag. Er zijn op veel plekken nog geen afzettingen geplaatst, waardoor je alsnog enkele honderden meters de afgrond in kunt vallen. De wegen zijn van gravelstenen en bij te hard remmen zou je van je fiets kunnen vallen. Heb vertrouwen in jezelf en in je fiets en wees niet angstig. Er zal niets gebeuren, zolang je gewoon je gezonde verstand gebruikt. Bovendien, wij Nederlanders kunnen toch goed fietsen?

Hoewel de weg tegenwoordig minder gebruikt wordt, zul je waarschijnlijk wel te maken hebben met andere weggebruikers. De Death Road is de enige plek in Bolivia waar je links moet aanhouden, dus als fietser zul je langs de afgrond moeten fietsen.

Niet iedere touroperator gaat even netjes om met hun fietsen. Zorg er dus voor dat je ook bij een betrouwbare organisatie je activiteit boekt. Onze tip: Gravity Assisted Mountain Biking.

Eten en drinken op de El Camino a Los Yungas

Gedurende de tour maak je een kleine stop waarbij je een kleine snack te eten krijgt. De tour eindigt bij een klein café. Na een inspannende dag gaat er een koud glas bier er wel in en hebben we geproost met de andere deelnemers.

Bij onze tour met Gravity Assisted Mountain Biking was tevens een diner inbegrepen bij La Sende Verde Animal Refuge. Nadat we ons drankje hadden gedronken, reden we naar deze dierenopvang waar we konden tevens ook konden douchen en omkleden. Na het douchen hebben we nog een kleine rondleiding gekregen en de dieren van de opvang gezien. Na deze korte rondleiding was er een lopend buffet en konden we ook een drankje drinken.

Hoe kom je er?

De touroperators die de fietstour organiseren zitten voornamelijk in La Paz. In deze stad zul je verzamelen op een centrale locatie en zul je met de bus de bergen in rijden. Op het hoogste punt zul je voor het eerst op de fiets stappen, zodat je kunt wennen aan je fiets. Na de tour brengt de touroperator je weer terug naar je ho(s)tel of naar een centrale locatie.

Boek een hotel bij El Camino a Los Yungas

Booking.com