Rurrenabaque

Ten noorden van Bolivia, aan de Beni rivier, is het kleine dorpje Rurrenabaque gelegen. Er wonen hier een kleine 20.000 mensen. Rurrenabaque is in de afgelopen jaren een populaire toeristische plek geworden en trekt vele backpackers. Ze relaxen in hangmatten en wachten op een tocht naar de jungle van Madidi of een tour naar de Pampas. Ook blijven vele backpackers hangen in het dorp. Er zijn vele restaurants te vinden van buitenlandse eigenaren. Zo is er een Franse bakker, een Italiaanse pizzeria en Duitse touroperators.

Rurrenabaque werd voor het eerst bekend tegen het einde van de 19e eeuw, tijdens de periode dat er veel rubber werd gewonnen. Later werd houtwinning van het omliggend regen de belangrijkste bron van inkomsten, maar door de uitputting van waardevolle houtsoorten is dit enigszins ingeperkt. Tegenwoordig is de industrie van ecotoerisme volledig opgebloeid. Oorspronkelijk woonden in dit gebied de Tacana indianen en latere generaties wonen nog steeds in de omgeving. Met deze lokale bewoners kunnen mensen het regenwoud in gaan en meer leren over de bomen, planten en dieren. De kennis wordt al eeuwenlang van ouder op kind doorgegeven. Maar de meeste mensen maken tours naar de regenwouden van Parque Nacional Madidi en Reserva de Biosfera y Territorio Indígena Pilon Lajas of verkennen de pampas langs de Río Yacuma, waar vele dieren te zien zijn.

Hoewel er in Rurrenabaque niet veel te zien is en er ook niet bijster veel valt te doen, kun je hier absoluut een dagje even tot rust komen. Mensen die hierheen willen reizen kunnen met de bus, taxi of het vliegtuig dit dorp bezoeken.

Parque Nacional Madidi - Bolivia

Reistips

Ons avontuur in de Boliviaanse Amazone

Ken je dat? Je gaat met bepaalde verwachtingen naar een bestemming en op de locatie zelf valt het eigenlijk een beetje tegen. Je had gehoopt op iets totaal anders en vindt het eigenlijk tegenvallen...

Eten in Rurrenabaque

Het lekkerste ontbijt in Rurrenabaque haal je bij Panadería París. In het diepe Amazonegebied van Bolivia waan je je hier even in Frankrijk. Dagelijks worden er verse broden, croissants en andere broodjes gebakken. Wees wel op tijd, want deze bakkerij is populair en de broodjes vliegen hier letterlijk over de plank. ’s Avonds kun je eten bij La Bella Italia. Hier kun je overheerlijke pizza’s eten. Je kunt zelf bepalen welke topping je op je pizza wil hebben. En zorg ervoor dat je honger hebt, want de pizza’s zijn enorm!

Drinken in Rurrenabaque

Wil je ’s avonds lekker borrelen? Breng dan een bezoek aan de Moskkito Jungle & Bar. Een lekker koud biertje of een goede cocktail gaat er met de tropische temperaturen goed in.

Overnachten in Rurrenabaque

Rurrenabaque is de uitvalsbasis voor een trip naar de pampas of de amazone. Hoewel het een klein stadje is, vind je er meerdere hostels. Tijdens ons verblijf ik Rurrenabaque hebben wij overnacht in Hotel Oriental. Niet de meest fancy accommodatie en je kunt het ontbijt hier beter skippen, maar het is er schoon en goedkoop.

Omgeving van Rurrenabaque

Vanuit Rurrenabaque kun je dieper het Amazone gebied in om Parque Nacional Madidi te bezoeken. Ook kun je vanuit hier naar de wetlands van Bolivia gaan. Op een uurtje varen van de haven kun je de Clay Lick bezoeken waar ara’s en parkieten hun holletje hebben.

Hoe kom je er?

Je hebt twee manieren om Rurrenabaque te bereiken. Je kunt met het vliegtuig vliegen vanuit La Paz. Hou er rekening mee dat er alleen kleine propellervliegtuigjes kunnen landen, dus niet ideaal als je vliegangst hebt. Een andere manier is om met de bus te gaan. De rit met de bus is echter lang en voert over zeer hobbelige wegen.

Boek een hotel in Rurrenabaque

Booking.com