Punta Arenas

Volgens de Chilenen is Punta Arenas de meest zuidelijke stad ter wereld. Dat is niet helemaal waar, maar het wel de meest zuidelijke grote stad. De stad telt meer dan 120.000 inwoners en ligt ‘slechts’ op 1.400 kilometer afstand van Antartica.

Punta Arenas is gelegen in de provincie Magallanes op het Brunswick schiereiland. Hier is het landschap ruig en onherbergzaam. De wind kan hier soms snelheden van 130 km/u halen. Niet geheel gek dat er in deze regio meer pinguïns dan mensen leven. De mensen die hier wonen zijn vooral vissers, zakenmensen en schaapherders. De meeste inwoners stammen af van Kroatische immigranten. Ze hebben hun kampen opgezet in Magallanes omdat er hier geld te verdienen viel. Er zat goud in de grond en de grond was ideaal om schapen te houden. Aan het einde van de 19e eeuw was het houden van schapen een lucratieve bezigheid, want de vraag naar wol was groot. De kleurrijke en grote villa’s herinneren nog aan deze gloriedagen. Het is daarom ook niet gek dat Punta Arenas helemaal niet Zuid-Amerikaans aanvoelt. Punta Arenas werd vroeger ook wel de ‘stad van de rode daken’ genoemd, omdat de daken van de huizen allemaal deze kleur hadden. Tegenwoordig is de stad nog veel kleurrijker geworden. De stad leeft tegenwoordig op olie in de grond, de visserij en toerisme.

De haven van Punta Arenas is één van de belangrijkste havens van Chili. In het Museum Naval y Martimo kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de haven en de stad. Rondom het water kun je prachtige street-art vinden op de al kleurrijke huizen. De Plaza de Armas is het centrum van de stad. Rondom dit plein zijn de meeste accommodaties en restaurants te vinden.

Dierenliefhebbers opgelet. In Punta Arenas kun je pinguïns van dichtbij bewonderen. Ga met een dagtrip naar Isla Magdalena om over een eiland te wandelen waar ruim 50.000 pinguïns kunt zien broeden. Tijdens deze trip kun je ook nog eens de luidruchtige zeeleeuwen bewonderen op andere eilanden. En wie weet zie je ook nog zeehonden en zeeotters.

Doen in Punta Arenas

Eten in Punta Arenas

Wil je de typische Chileense keuken proeven? Onze aanrader is om te eten bij La Marmita. Hier kun je gerechten verwachten zoals guanaco of maistaartjes. Bijzondere gerechten, die ook nog eens erg lekker smaken. Dit restaurant brouwt teven hun eigen bier, al zou deze nog enigszins verbeterd mogen worden. Zorg er wel voor dat je contant geld bij hebt, want je kunt hier niet met een pas betalen.

Drinken in Punta Arenas

Voor een goede kop koffie kun je terecht bij Café Montt, niet ver van het Plaza Armas. Op zoek naar een leuke plek om een biertje te drinken? Ga dan eens naar Bar Bulnes. Dit café heeft wat weg van een Amerikaanse sportbar. Hier schenken ze verschillende craft beers van de tap en kun je een proefplankje bestellen. Iets erbij eten? Geen probleem, want je kunt pizza’s bestellen in verschillende maten. Het grootste formaat is zelfs 1 meter.

Overnachten in Punta Arenas

Via Airbnb hebben wij overnacht bij Casa Hostal Innata Patagonia. Dit hostel is gelegen op 5 minuten loopafstand van het Plaza Armas en tegenover het hostel is een supermarkt te vinden. ’s Ochtends maken de eigenaren een vers ontbijtje voor je klaar. Het is misschien een beetje krap zitten, maar alles wordt met liefde en aandacht bereid. Moet je vervoer van of naar het vliegveld van Punta Arenas hebben? De eigenaren helpen je er graag bij.

Omgeving van Punta Arenas

Wat je absoluut niet mag missen tijdens je verblijf in Punta Arenas is een trip naar Isla Magdalena. Op dit eiland is de grootste kolonie van Magelhaenpingüins te vinden. Bezoekers mogen een uur op het eiland wandelen, zodat de pinguïns daarna weer alle rust hebben. Naderhand kun je ook nog de zeeleeuwen zien op een ander eiland. Isla Magdalena is alleen per boot te bereiken via een organisatie. Wij boekten deze trip via Solo Expediciones.

Boek een hotel in Punta Arenas

Booking.com