Santiago

De Chileense hoofdstad Santiago is de op vier na grootste stad van Latijn Amerika. Het is een echte wereldstad met ruim 5 miljoen inwoners. Wanneer je de voorsteden van Chili meetelt, woont maar liefst 40% van de Chilenen in of rondom Santiago! Een indrukwekkend percentage.

Santiago werd gesticht op 15 februari 1541 door de Spaanse Conquistador Pedro de Valdivia onder de naam Santiago de Nueva Extremadura. Valdivia koos voor deze locatie vanwege het klimaat en de hoogte. Omdat de stad op een hoogte van 540 meter ligt, kon de stad goed verdedigd worden. De Spnjaarden bouwden de eerste belangrijke bouwwerken zoals de kathedraal en de San Francisco kerk. De inheemse indianen die in het gebied leefden boden verzet tijdens een reeks van conflicten met de Spanjaarden. Er ontstond een oorlog in september 1541 die drie jaar zou duren. De Conquistadores kwamen in een lastige situatie terecht vanwege de aanslagen van de indianen, voedselgebrek en natuurrampen zoals aardbevingen en overstromingen. Maar ook de indianen hadden het zwaar. Er braken voor hen onbekende ziektes uit en ze vluchtten de oerwouden en bergen in. De Mapuches hielden lang stand tegenover de Spanjaarden, zelfs nog tot de 19e eeuw.

De roerige geschiedenis herhaalde zich ook in de 20e eeuw. Zo werd president Salvador Allende vermoord tijdens een staatsgreep van het leger van Augusto Pinochet, met de hulp van de Amerikanen. Pinochet kwam zelf aan de macht en regeerde tot 1990. Tijdens het bewind van Pinochet werden vele politieke gevangenen gemarteld en geëxecuteerd. In Santiago herinneren allerlei bouwwerken en monumenten aan deze trieste tijden. Maar niet alles onder Pinochet was slecht. Onder zijn leiding is Chili één van de modernste en het land met de snel groeiende economie geworden van Zuid-Amerika.

Tegenwoordig is Santiago de toegangspoort tot Chili met veel voorzieningen en interessante bezienswaardigheden. Het mooie centrum heeft enkele groene parken en je vindt er talloze restaurants, theaters, musea en cafés. Het centrum van de stad is compact en gemakkelijk te voet te verkennen. Voor bezienswaardigheden buiten het centrum werkt het metronetwerk uitstekend.

Doen in Santiago

Eten in Santiago

Onze stadsgids gaf aan dat je het beste ijs van Chili kunt verkrijgen bij Maestrale in de bij Bellaviste. Dagelijks hebben ze hier bijzondere smaken en de vreemdste combinaties. In diezelfde wijk vind je heel wat restaurants waarvan onze gids behoorlijk lyrisch was. Zelf hebben we hier niet gegeten, maar het schijnt dat deze wijk ’s avonds verandert in een leuke uitgaanswijk. Een andere tip is om bij Mercado Centrale de Santiago te gaan eten, gevestigd in een overdekte markthal.

Drinken in Santiago

Wij werden nog voor onze reis naar Patagonië getipt om een biertje te drinken bij Krossbar. Deze brouwerij is gevestigd in de wijk  Bellavista, waar ook een heleboel restaurants te vinden zijn. Midden op de dag is deze wijk behoorlijk verlaten en dus waren we ook de enige in dit biercafé. Ook al was het niet druk, ze schenken hier behoorlijk wat verschillende biertjes, waaronder ook bekende Belgische bieren. Ik was natuurlijk naar de eigen gebrouwen biertjes en bestelde hier een proefplank.

Overnachten in Santiago

Er is volop keuze in accommodaties in allerlei prijsklassen. Van luxe hotels, naar goedkope hotels. Bij meerdere travelblogs lazen wij goede recensies over Hotel D’Door en besloten wij hier ook een kamer te boeken. Dit hotel ligt in de wijk Bellas Artes, op een afstand van ruim 100 meter van een metrostation. Je bereikt het Plaza de Armas binnen een kwartier te voet. De kamers zijn niet bijzonder groot, maar van alle gemakken voorzien. De WiFi is sterk, de receptie is 24 uur per dag geopend en het ontbijt is goed. In het hotel is tevens een kleine koffiebar gevestigd.

Boek een hotel in Santiago

Booking.com

Boek vooraf een activiteit