Atomium

‘De Eiffeltoren van Brussel’. Zo wordt het Atomium vaak genoemd. Die vergelijking gaat maar voor een deel op. Net als de Eiffeltoren is het Atomium gebouwd voor een wereldtentoonstelling, de Expo 58 in 1958 en het heeft een enorme stalen constructie.

Het Atomium bestaat uit negen bollen met elk een diameter van 18 meter, allemaal 29 meter van elkaar af. Samen beelden ze de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uit, maar dan 165 maal vergroot, maar ook stellen ze de 9 provincies van België voor. De totale hoogte van het monument is ruim 102 meter. Het ontwerp van deze constructie komt van Andre Waterkeyn.

De bollen zijn met elkaar verbonden door middel van roltrappen en gewone trappen. Vijf van de bollen zijn toegankelijk voor bezoekers. In een van de bollen is een restaurant gevestigd met uitzicht over Brussel. In de andere bollen is een permanente expositie van de Expo 58 te zien, een tijdelijke tentoonstelling, een snackbar en er is een bol waarin kindergroepen welkom zijn en kunnen overnachten.

De toegangsprijs van het Atomium is redelijk fors en het uitzicht over Brussel is weinig spectaculair, mede omdat het bouwwerk redelijk ver van het centrum staat. Van de buitenkant is het gebouw dus meer waard om te bekijken.

Boek een hotel in Brussel

Booking.com