Jubelpark

Om de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid te vieren, liet koning Leopold II in 1880 het Jubelpark aanleggen. De koning wenste het uitzicht van zijn hoofdstad te verfraaien, zodat Brussel zich kon meten met andere prestigieuze Europese hoofdsteden. Ter ere van de viering werd destijds ook de Nationale tentoonstelling hier gehouden.

Het opvallendste bouwwerk van het Jubelpark is de triomfboog. De bouw van deze triomfboog werd in 1905 voltooid na een bouw van negen maanden. De triomfboog bestaat uit twee identieke zijden. Het bestaat uit drie gelijke bogen met boven de middelste boog een bronzen beeld dat Brabant op een strijdwagen met vier paarden voorstelt. Aan de voet zijn acht beelden te vinden, die de overige provincies van België voorstellen. Op de hoofdgestel staat een monogram van Leopold II.

Het park heeft meer schatten: de grote moskee, het standbeeld van de groene hond, het paviljoen van de menselijke passies van Victor Horta. Daarnaast is het park fraai aangelegd met klassieke tuinen en bomenrijen die symmetrisch georganiseerd staan rond een centrale as. Ook de Musea van de Kunst en de Geschiedenis, van de Luchtvaart, van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en Autoworld hebben hier hun standplaats.

Boek een hotel in Brussel

Booking.com