Manneken Pis

In de 14e eeuw maakt een klein stenen beeldje deel uit van een fontein op de hoek van de Stoofstraat en Eikstraat. Het beeldje werd Julianekensborre of Petit Julien genoemd. Van dit beeldje is niets bewaard gebleven en er zijn ook geen afbeeldingen van. Vanaf 1452 kwam de naam Manneken Pis voor in de archieven.

In opdracht van het stadsbestuur werd in 1619 door Hiëronymus Dequesoy de Oudere het huidige bronzen beeldje gemaakt dat ter versiering moest dienen van de publieke fontein. Het beeldje werd op een sokkel van zes voet hoog geplaatst. De houding van het beeldje lijkt het alsof een jongetje aan het urineren is. Tijdens het bombardement van 1695 werd het beeldje tijdelijk verborgen, maar werd later weer teruggezet op zijn voetstuk. Ter ere hiervan werd er boven zijn hoofd de volgende tekst geplaatst: In petra exaltavit me, et nunc exaltavi caput meum super inimicos meos (De Heer plaatste mij op een stenen sokkel, en vandaag steek ik met mijn hoofd boven mijn vijanden uit). Manneken Pis werd een kostbaar bezit van de stad Brussel en zijn faam nam alsmaar toe.

Verschillende malen wordt het beeld door vandalen en grappenmakers van zijn sokkel afgehaald. Engelse soldaten ontvoeren het beeld in 1745 in het geheim, maar dankzij oplettende bewoners van de stad werden de dieven opgepakt. Als blijk van waardering schonk de stad de bewoners een replica van het beeldje. Twee jaar later wilden Franse grenadiers het beeldje stelen. De koning werd hiervan op de hoogte gebracht en kleedde Manneken Pis is een tenue, geborduurd in goud. Het zou niet de laatste keer zijn dat het beeld een tenue aangemeten kreeg.

Toen op 2 oktober 1817 het beeldje opnieuw gestolen werd, ging het volk massaal op zoek. Men vond resten van het beeldje onder een berg puin. De stukken werden aan elkaar gepast en gebruikt om er een mal van te maken waarin het bronzen beeldje gegoten werd. Ook in 1965 werd het beeld gestolen. Na een zoektocht van 8 maanden vond men het beeld terug in het Brusselse kanaal. Het was afgebroken tot aan de knie. Inmiddels was er al een nieuw beeld gegoten, welke nu staat op de huidige plek. Het oude beeld dat gevonden werd, is te vinden in het Broodhuis op de Grote Markt.

Net zoals in 1747 wordt Manneken Pis regelmatig in kostuums gehesen. Bij bijzondere feestdagen draagt het beeld een kostuum. Inmiddels telt de garderobe van het beeld ruim 900 kostuums, welke terug te vinden zijn in het Broodhuis. Het eerste kostuum kreeg Manneken Pis op 1 mei 1698 ter gelegenheid van de feestelijkheden van een van de gilden van Brussel. Ook heeft Manneken Pis ooit een Elvis Presley kostuum, Mickey Mouse kostuum en voetbalshirts gedragen. Niet slecht voor een menneke van 58 centimeter.

Manneken Pis is inmiddels het symbool geworden van het spottende karakter van de stad Brussel en wellicht het beroemdste beeld van België.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago of Natuurhuisje.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Brussel

Booking.com