De Bayard Rots

Wie Dinant vanuit het zuiden binnenrijdt, zal de Bayard Rots tegemoet komen. Er gaan legendes en mythes ten ronde over het ontstaan van deze gespleten rots die enorm lijkt op een grote menhir.

Zou zouden de Vier Heemskinderen Ritsaart, Writsaart, Adelaart en Reinout op de vlucht zijn voor Karel de Grote. Hij wilde het folkloristische paard Ros Beiaard van hen hebben en hebben besloten om de Vier Heemskinderen te vermoorden. De Vier Heemskinderen kwamen via de Ardennen bij de rots aan de Maas aan. Door het hoge water konden zij er niet omheen. Hierop nam Ros Beiaard een aanloop en zette zich af tegen de rots met zijn hoeven. Dit ging met zo’n grof geweld dat de rots in tweeën spleet. Zo waren de kinderen gered. Aan de zuidkant van de rots is een afdruk te zien van een hoefijzer.

Een andere mythe vertelt dat de kinderen in een rots zouden zijn verandert. Nu zou Karel de Grote de macht over het paard krijgen, maar omdat het paard zo verdrietig was, veranderde het paard zelf ook in een rots.

Het zijn natuurlijk mooie mythes, maar de werkelijkheid ligt natuurlijk compleet anders. De scheiding tussen de rotsen werd gemaakt door de troepen van Lodewijk die in de 14e eeuw de toegang tot Dinant wilde vereenvoudigen.

Boek een hotel in Dinant

Booking.com