De Bayard Rots

Wie Dinant vanuit het zuiden binnenrijdt, zal de Bayard Rots tegemoet komen. Er gaan legendes en mythes ten ronde over het ontstaan van deze gespleten rots die enorm lijkt op een grote menhir.

Zou zouden de Vier Heemskinderen Ritsaart, Writsaart, Adelaart en Reinout op de vlucht zijn voor Karel de Grote. Hij wilde het folkloristische paard Ros Beiaard van hen hebben en hebben besloten om de Vier Heemskinderen te vermoorden. De Vier Heemskinderen kwamen via de Ardennen bij de rots aan de Maas aan. Door het hoge water konden zij er niet omheen. Hierop nam Ros Beiaard een aanloop en zette zich af tegen de rots met zijn hoeven. Dit ging met zo’n grof geweld dat de rots in tweeën spleet. Zo waren de kinderen gered. Aan de zuidkant van de rots is een afdruk te zien van een hoefijzer.

Een andere mythe vertelt dat de kinderen in een rots zouden zijn verandert. Nu zou Karel de Grote de macht over het paard krijgen, maar omdat het paard zo verdrietig was, veranderde het paard zelf ook in een rots.

Het zijn natuurlijk mooie mythes, maar de werkelijkheid ligt natuurlijk compleet anders. De scheiding tussen de rotsen werd gemaakt door de troepen van Lodewijk die in de 14e eeuw de toegang tot Dinant wilde vereenvoudigen.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Dinant

Booking.com