Monument van Charles de Gaulle

Aan de Avenue Colonel Cadoux bij de Ponte Charles de Gaulle, staat een beeld ter nagedachtenis van Charles André Joseph Marie de Gaulle. Hij was een Frans militair en politicus en hij vocht mee tijdens de Eerste Wereldoorlog als officier. Op 15 augustus 1914, de eerste dag van de slag van Dinant, werd hij in zijn been geschoten op de brug over de Maas. De brug werd later naar hem vernoemd. Een jaar later raakte hij betrokken bij de Slag bij Verdun en werd hij gevangen genomen. In Ingolstadt in Duitsland verbleef hij in een kamp voor krijgsgevangenen.

In de Tweede Wereldoorlog kreeg de Gaulle het bevel over een provisorische panterdivisie, waarmee hij zonder veel succes vocht tegen de Duitsers. Na de oorlog stichtte hij nog een nieuwe politieke partij, Rassemblement du Peuple Français, maar de partij werd door de Gaulle zelf in 1953 opgeheven. Hij trok zich terug uit de politiek en ging memoires schrijven. Na een nederlaag van de Franse strijdkrachten in de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog vormde de Gaulle een regering. In 1959 werd hij op 68 jarige leeftijd zelf de eerste president van de nieuwe Vijfde Republiek.

Op 79 jarige leeftijd stierf Charles de Gaulle. Op 4 april 2005 werd de Gaulle door tv-kijkers verkozen tot de grootste Fransman aller tijden.

Boek een hotel in Dinant

Booking.com