Alliierten Museum

Midden in het voormalige Amerikaanse sector van Berlijn staat het Alliierten Museum. Hier is het verhaal te zien van de nederlaag op het eind van de Tweede Oorlog tot de splitsing van West- en Oost-Berlijn door de drie Westerse bezettingsmachten en de Sovjet-Unie. De overwinnaars; de VS, Engeland, Frankrijk en de Sovjet-Unie hadden als doel het Duitse Rijk te bevrijden van het nazisme. Maar als snel ontstonden er nieuwe conflicten. Terwijl de westerse landen Duitsland wilden hervormen op basis van kapitalisme, wilden de Sovjet-Unie hun sociale systeem als model doorvoeren. Zo werd Berlijn het brandpunt van de Koude Oorlog.

In het eerste deel van het Museum, in het oude Amerikaanse filmtheater ‘Outpost’, kun je de tentoonstelling van 1945-1950 verkennen. Hier zijn de eerste vijf jaar van de bezetting van Berlijn en het proces van democratisering te zien. Ook de Berlijnse Luchtbrug gedurende de Sovjet blokkade van 1948 tot 1949.

Het andere deel van het museum is in de Nationale Bibliotheek en hier verken je de periode van 1951 tot 1994. Hier draait het met name om het militaire conflict tussen Oost en West gedurende de Koude Oorlog. Hier is ook de eerste gevel van het eerste originele Checkpoint Charlie huisje te zien en een stuk spionagetunnel. Buiten staat nog een oud vliegtuig, een wachttoren en het laatste gebruikte huisje van Checkpoint Charlie.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com