Asisi Panometer

Sinds 2003 staat Yadegar Asisi bekend op het maken van grote 360 graden panorama’s. Asisi, die zelf opgroeide in Saksen en nog in Berlijn woont, maakt prachtige doeken van 32 meter hoog en een omtrek van 360 graden. Wat eenmaal begon met een kunstwerk in de gashouder van Leipzig, is inmiddels uitgegroeid tot een atelier van panorama’s in Leipzig, Dresden en Berlijn. Sinds kort zullen er ook panorama’s in Frankrijk te zien zijn. De afgestuurde schilderskunstenaar hecht veel belang aan perspectief, de theorie van vorm, kleur en pigment.

De expositie in Berlijn staat in het teken van De Muur. Het neemt de bezoeker terug naar de tijd in het dagelijks leven van Berlijn in het gedeelde Duitsland op een fictieve herfstdag in de jaren 80. Vanaf een platform van 15 meter kijk je vanaf het westen neer op de Muur. Je ziet de Totesstreifen met in de achtergrond de Fernsehturm. Met begeleidende muziek en geluidsfragmenten in het tijdperk van de tweedeling van Duitsland. Onder andere John F. Kennedy, Erich Honecker en Walter Ulbricht zijn te horen. Ook lichteffecten maken deel van de expositie.

In de foyer zijn meer dan 100 foto’s te zien van mensen die de Muur en de val ervan hebben meegemaakt. Zij vertellen hun verhaal nadat de Muur viel.

De Asisi Panometer stond in mijn bezoek eind 2014 nog nabij het Charlie Checkpoint. Er werd ten tijde nog gezocht naar een permanente plek waar de expositie zou komen te staan, maar hier was nog niets van bekend.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com