East Side Gallery

Het bekendste en langste deel van de overgebleven Berlijnse Muur is het gedeelte van de East Side Gallery. Met zijn 1316 meter lengte is het ook de langste openlucht-galerie ter wereld. De Muur is gelegen langs de Mülenstrasse tussen het Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke en staat onder monumentenzorg. Het stuk muur diende als extra beveiliging aangezien de Oberbaumbrücke de grens was naar het Oosten.  Er is een enorme hoeveelheid graffiti te zien, maar alleen aan de westkant. De autoriteiten van de DDR stonden het namelijk niet toe dat de Muur werd beklad. In het Westen was dit een ander geval. De Muur was hier tijdens de tweedeling al beschilderd met graffiti.

Na de val van de muur werd de muur vanaf december 1989 door 118 kunstenaars beschilderd. Deze actie werd georganiseerd door de Schotse kunstenaar Chris MacLean. De kunstenaars kwamen uit 21 verschillende landen. De meeste beschilderingen gaan over politieke zaken na de Wende en achter de meeste schilderingen zit ook een diepere betekenis.

Helaas hebben de horden toeristen ook hun invloed uitgeoefend op de East Side Gallery. Grote stukken muur zijn vervaagd en beschadigd. Hierdoor heeft de vereniging East Side Gallery in 2000 een laklaag aangebracht op de muur. Deze vereniging zet zich in om de muur te beschermen. De laklaag had echter weinig effect. In 2008 keerden vele kunstenaars terug om de schilderingen te renoveren.

Ook waren er plannen om een woningcomplex te bouwen tussen de Spree en de muur, waardoor een gedeelte van de muur zou sneuvelen. De vergunning voor de bouw werd op 30 juni 2008 gegeven. Dit leidde tot hevige protesten. Mensen waren het niet eens dat het monument gedeeltelijk zou moeten wijken voor een woning. Dit alles mocht niet baten, want op 1 maart 2013 werd begonnen aan de bouw van het complex. Enkele dagen later werd er gedemonstreerd waarbij duizenden mensen op de been waren. Hierbij was ook David Hasselhoff aanwezig. De protesten hadden echter geen nut, op 27 maart 2013 werden gedeeltes van de Muur weggehaald onder politiebescherming.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com