Frankfurter Tor

De Frankfurter Tor is een voormalige stadspoort van Berlijn. Het dankt zijn naam aan twee torengebouwen in stalinistische stijl die het plein flankeren. Van de oude stadspoort is niet meer over.

Onder het bewind van de Pruisische koning Frederik Willem I werd tussen 1734 en 1737 een nieuwe stadsmuur om Berlijn gebouwd. Deze verving een muur die rond 1705 was gebouwd. De Frankfurter Tor verrees in 1716 en was oorspronkelijk van hout. In 1802 werd deze vervangen door een stenen gebouw. De vestiging werd in 1860 opgeheven en de stad Berlijn sterkte al uit tot ver buiten de muren. Tussen 1867 en 1870 werd de stadsmuur volledig verwijderd en verdween ook de Frankfurter Tor. Alleen de Palisadenstrasse, parallel lopend aan de Karl-Marx-Alle, herinnert met zijn naam nog aan de vroegere aanwezigheid van de vestingswerken.

Sinds 8 november 1958 draagt de kruising van de Karl-Marx-Alle, de Frankfurter Allee, de Warschauer Strasse en de Petersburger Strasse de naam Frankfurt Tor. Hiervoor was het plein naamloos. Het plein wordt gesymboliseerd door twee symmetrische torengebouwen die samen een poort vormen. De koepels van de torenflats zijn gebaseerd op de Französischer en Deutscher Dom op de Gendarmenmarkt. De gebouwen verrezen tussen 1953 en 1956 en vormen de entree tot de Stalinallee, zoals de drukke straat vroeger heette.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com