Friedrichstadt-Palast

Het Friedrichstadt-Palast werd tussen 1865-1867 gebouwd en deed dienst als markthal. Op 29 september werd de markthal geopend. Het was e eerste markthal van Berlijn. Maar zeven maanden later zou de markthal weer worden gesloten vanwege logistieke problemen. Nadat het gebouw een tijd leeg stond werd het gebruikt als een depot voor voedingsmiddelen. Tijdens de Duits-Pruisische oorlog werd het een arsenaal.

In 1873 werd het gebouw omgebouwd tot een circus en bood het plaats aan 5000 mensen. Op 25 december 1873 werd het overdekte circus geopend door Albert Salomonsky. In 1879 werd het circus overgenomen door Ernst Renz voor Circus Renz. Het circus werd verder uitgebreid en bood plaats aan 8000 man. Na de dood van Renz sloot Circus Renz zijn deuren vanwege de hevige concurrentie. Er kwam een nieuw circus, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog sloot ook dit circus zijn deuren. In 1918 werd het gebouw gebruikt als Grosse Schauspielhaus. De gedenkwaardige uitvoering Aeschylus’ Oresteia, geregisseerd door Max Reinhardt, werd hier gespeeld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw omgedoopt tot Theater des Volkes. De centrale koepel, die gedragen werd door centrale zuilen, werd verwijderd omdat ze werden gezien als ontaarde kunst. Er werden late-bourgeois operettes uitgevoerd. Maar door luchtaanvallen raakte het gebouw ernstig beschadigd.

In 1949 kreeg het gebouw zijn oorspronkelijke naam Friedrichstadt-Palast weer terug Maar in 1980 werd het gebouw onmiddellijk gesloten omdat het gebouw in slechte staat verkeerde. Uiteindelijk werd het gebouw gesloopt en werd er in 1984 begonnen aan de bouw van een nieuw paleis. Er worden shows voor kinderen, gastoptredens, festivals en gala’s gehouden.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com