Gedächtnis Kirche

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte in 1943 de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis Kirche ernstig beschadigd. Na de oorlog werd de ruïne opgeruimd, alleen de grote toren bleef staan, aan de voet waar de Gedächtnis Kirche ligt. Hiermee werd de kerk een symbool voor de wederopbouw van Berlijn na de oorlog en ook een herinnering aan de vernietigingen tijdens deze periode.

De grote neoromaanse kerk werd door de Duitse architect Franz Schwechten ontworpen. Tussen 1891 en 1895 werd de kerk door keizer Wilhelm II gebouwd en was de kerk het symbool voor de Pruisen. Voor een protestantse kerk was de kerk rijkelijk versierd. Een grote mozaïek die de geschiedenis van Pruisen uitbeeldt sierde het interieur van de kerk.

Nadat de kerk op 18 november 1943 werd getroffen door een geallieerd bombardement, stond de kerk in vlammen. Hierdoor werd de gehele kerk verwoest, maar de westelijke toren bleef overeind staan. Er ontstond een discussie over het slopen van de kerk, maar in 1961 verzette een plaatselijke groep zich succesvol tegen de afbraak. In plaats van het slopen van de kerk, werd begonnen aan de bouw van een nieuwe kerk. Egon Eiermann ontwierp in 1961 de nieuwe achthoekige kerk en een nieuwe klokkentoren. Een prachtig gezicht is het blauwe glas in deze ruimte.

De oude klokkentoren dient nu als gedenkzaal. Hier wordt de geschiedenis van de kerk gedocumenteerd en zijn er foto’s te zien van voor en na het bombardement. Een deel van het mozaïek is bewaard gebleven.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com