Potsdamer Platz

In de 19e eeuw ontwikkelde de Potsdamer Platz zich uit een groen park. Het dankt zijn naam aan een voormalige stadspoort ten oosten van het huidige plein. De naam van deze poort was de Potsdamer Tor. Dankzij een nieuw spoorwegstation ontwikkelde het plein zich tot een belangrijk verkeersknooppunt op de kruising van de Potsdamer Strasse en de andere doorgaande wegen. In 1838 reed hier de eerste trein van de stad. Later kwamen er een ondergrondse spoorlijn en in totaal 31 tram- en buslijnen bij. De Potdamer Platz ontwikkelde zich tot een centrum van het beroemde Berlijnse uitgaansleven met legendarische uitgaansgelegenheden zoals Haus Vaterland, Café Josty en enkele luxe hotels. Het eerste Duitse radioprogramma werd in 1923 vanuit het Vox Haus uitgezonden. Dit alles veranderde in april 1945, toen tijdens de finale van de Slag van Berlijn de Potsdamer Platz door bombardementen totaal werd verwoest.

Van het ooit zo bruisende plein was niets meer over. Na de tweedeling van Duitsland veranderde het plein in een niemandsland in de schaduw van de Berlijnse Muur. Bezoekers uit het westen konden vanaf een observatieplatform een kijkje nemen over de Muur. Het lege plein speelde ook een belangrijke rol in de Duitse film ‘Der Himmel über Berlin’.

Na de Duitse hereniging groeide het plein uit tot de grootste bouwplaats van Europa. In 1992 werd het plein weer ontwikkeld met hypermoderne gebouwen vol vermaak, om de Potsdamer Platz weer een van Berlijns belangrijkste uitgaansgebieden te maken. Grote internationale zakenconcerns zoals DaimlerChrysler en Sony lieten de gebouwen ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Sony is gelegen in het Sony Center. Andere belangrijke gebouwen zijn het Filmmuseum Berlin, Potsdamer Platz Arkaden, Theater am Potsdamer Platz en Boulevard der Stars. Er zijn ook enkele restaurants gevestigd.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com