Reichstag

De Reichstag werd gebouwd voor het Duitse Parlement tussen 1884 en 1894 na een ontwerp van Paul Wallot. Het gebouw was bedoeld als symbool van de Duitse Eenheid en om de aspiraties van het nieuwe Duitse Rijk in 1871. Frankrijk financierde het gebouw. De tekst ‘Dem Deutschen Volke’ op de voorgevel, werd allereerst door keizer Wilhelm II afgewezen, maar in 1916 alsnog toegevoegd.

Op de nacht van 28 februari 1933 werd de Reichstag wereldnieuws nadat het gebouw na een brand ernstig beschadigd raakte. Hierbij werd de centrale hal verwoest. Naar alle waarschijnlijkheid was de brand aangestoken, maar dit is nooit bewezen. Toch werd de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe werd als dader opgepakt, vervolg en geëxecuteerd. In reactie op de brand werd de noodtoestand uitgeroepen, waarna de partij van Adolf Hitler de macht kon overnemen. Er gaan geruchten rond dat Hitler de brand aan liet steken, zodat hij de communisten in een kwaad daglicht kon stellen. Na de brand werd het gebouwd gedeeltelijk hersteld en werden er propagandafilms getoond. De vergaderingen vonden elders plaats.

Op 2 mei 1945 liet de Georgische sergeant Meliton Kantaria de Sovjet-vlag wapperen op de Reichstag als symbool van de Duitse nederlaag in de oorlog. Er werd zwaar om het gebouw gevochten, aangezien beide strijdende partijen er een symbool van de macht over Duitsland in zagen.

Tijdens de Koude Oorlog lag het gebouw in West-Berlijn, vlak naast de Berlijnse Muur. Het stond niet langer model voor één Duitsland. De koepel werd verwijderd en ook het grootste deel van de versieringen. Nu deed het dienst als vergaderplaats van de Bundesrat en er werden grote festivals en popconcerten gegeven, tot ongenoegen van de Oost-Duitse autoriteiten. In 1971 werd besloten om het gebouw niet mer te gebruiken voor politieke doeleinden.

Na de hereniging van Duitsland werd de Reichstag weer gebruikt voor het parlement en op 2 december 1990 vond de eerste vergadering weer plaats. Het gebouw werd op 23 juni 1995 in glinsterend papier ingepakt door kunstenaar Christo en zijn vrouw Jean Claude. Ook werd de transparante koepel op het midden van het dak gebouwd, na een ontwerp van Sir Norman Foster. Vanaf het dak van het gebouw kunnen bezoekers het vergaderende parlement zien. Voor de westingang van de Reichstag wappert de Vlag van de eenheid.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com