Siegessäule

Een herkenningspunt van Berlijn is de Siegessäule, gelegen midden in het Tiergarten. De enorme zuil met Victoria de godin van de overwinning werd opgericht op verzoek van keizer Wilhelm I om de overwinning van de Pruisen op Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken te herdenken. Het monument stond oorspronkelijk voor de Reichstag, maar werd door de Nazi’s in 1938 verplaatst naar de huidige locatie.

Tussen 1864 en 1873 werd het overwinningszuil naar een ontwerp van Johann Heinrich Stack gebouwd. De granieten basis is versierd met bas-reliëfs van veldslagen. Bovenop de zuil zijn een mozaïekfries van Anton von Werner te zien die de stichting van het Derde Rijk in 1871 afbeeldt. Er zijn nog meer mozaïeken te zien met afbeeldingen van gevechtscènes. De godin van de overwinning bovenop is helemaal verguld met goud. Het beeld is 8,3 meter hoog en weegt 35 ton. Het beeld werd pas toegevoegd na de overwinningen op Oostenrijk en Frankrijk in 1871.

Het is mogelijk om het observatieterras van de Siegessäule te bezoeken. Vanaf hier heb je een 360 graden uitzicht over heel Berlijn. Ook is er een kleine tentoonstelling.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com