St. Thomas-Kirche

In opdracht van het Berlijnse stadsbestuur werd de St. Thomas-Kirche tussen 1865 en 1869 gebouwd. Architect Friedrich Adler werd met de bouw van deze kerk bekend in heel Duitsland. De protestantse kerk was met 3000 plaatsen het grootste sacrale bouwwerk van Berlijn. Met 150.000 leden was het ook één van de grootste christelijke congregaties ter wereld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk gedeeltelijk verwoest. Op 22 november 1942 werd de kerk door een luchtaanval geraakt. Hierbij raakt het interieur volledig verloren. De kerk werd tussen 1956 en 1963 herbouwd. De buitengevels werden in de oorspronkelijke stijl herbouwd. Het interieur werd in een andere vorm hersteld.

Door de bouw van de Berlijnse Muur vond er een scheuring plaats in de gemeente. De kerk kwam in West-Berlijn te liggen en ook de moeilijke sociale verhoudingen in Kreuzberg hadden een weerslag op de congregatie. Nadat in 1985 Asbest werd aangetroffen en 1998 een nieuwe restauratie werd gepland, was de kerk een tijd gesloten. In 1999 werd het opnieuw geopend.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com