Stasi Museum

Aan de Ruschestrasse is het Stasi Museum en het Forschungs- und Gedenkstätte Normannenstrasse gevestigd. Het museum is gevestigd in het voormalige ministerie van Binnenlandse Zaken. Hier had de Staatssicherheit ten tijde van de DDR zijn hoofdkwartier. De Stasi had enorme invloed op bijna ieder aspect van het dagelijks leven in de DDR.

Sinds 1990 is in een van de gebouwen het Stasi Museum ondergebracht dat met foto’s en documenten de activiteit van de Stasi toont. Zowel de geschiedenis als de werkwijze komt aan bod. Zo zie je onder andere allerlei apparaten waarmee de Stasi de mensen afluisterde. En sommige van deze afluisterpraktijken waren uiterst creatief en ingenieus. Zo werden fototoestellen verborgen achter een knoop van een jas of stropdas en werd afluisterapparatuur verstopt in horloges, klokken en andere huishoudelijke producten. De Stasi ging extreem ver om de burger af te kunnen luisteren. De Stasi monitorde burgers op politiek ‘incorrect’ gedrag. Men wilde mensen die tegen de DDR waren bestraffen en deze ontwrichten. Tegen deze personen werden tactieken gebruikt van valse geruchten, chantage en het organiseren van mislukkingen in het beroeps- en privé-leven.

Het museum besteed ook aandacht aan het verzet tegen het DDR-bewind. Brieven, krantenartikelen en foto’s geven weer hoe de DDR-burgers in protest gingen tegen de DDR-regering en de Stasi. Er zijn filmopnamen te zien waarmee de burgers het Stasi-hoofdkwartier bestormen in één van de laatste dagen van de DDR. Het kantoor van Erich Mielke, de voormalig Stasi-baas, is te bezichtigen en is één van de belangrijkste pronkstukken van het Museum.

Het museum is onderverdeeld in 3 verschillende verdiepingen; Geschiedenis van de Stasi en het verzet; de werkruimte van Mielke; foto’s en oberservatieverslagen hoe de Stasi werkte.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Berlijn

Booking.com