Nikolaikirche

In de binnenstad van Freiberg staat de Nikolaikirche. Deze kerk is de op één na oudste kerkgebouw van de stad, maar wordt niet meer gebruikt als Godshuis.

De Nikolaikirche werd tussen 1185 en 1990 gebouwd. Waarschijnlijk is de kerk in de jaren 1375, 1386 en 1471 bij stadsbranden behoorlijk beschadigd geraakt. Op 21 juni 1484 brak er in de naastgelegen koperslager een brand uit. Grote delen van Freiberg stonden in lichter laaien. Van de Nikolaikirche bleven alleen de twee torens en de buitenmuren behouden. Na deze brand werd er begonnen aan de restauratie van de kerk. Hierbij kreeg de kerk ook de twee huidige kerkklokken die uit de beroemde klokkengieterij Hilliger kwamen. Om de kosten te financieren begon de Bisschop Johann VI van Meissen een collecte. De Nikolaikirche was in 1518 weer grotendeels hersteld. Tussen 1750 en 1753 volgde weer een restauratie waarbij een barokke stijl werd gehanteerd.

In 1975 werd de bouwvallige kerk verkocht aan de stad Freiberg voor maar 28.000 DDR-Mark. De kerk werd gebruikt om fruit op te slaan en later maakte het naastgelegen theater gebruik van de ruimte. Na de val van de Muur werd de kerk grondig gerenoveerd en wordt het tot op de dag van vandaag gebruikt als een concert- en vergaderzaal.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Freiberg

Booking.com