Schloss Freudenstein

Het Schloss Freudenstein bevindt zich aan het Schlossplatz aan de rand van de binnenstad van Freiberg. Nadat het kasteel meerdere malen is verbouwd, bestaat het gebouw uit vier vleugels.

De geschiedenis van dit kasteel gaat terug naar de 12e eeuw. Otto von Meissen liet in 1168 een burcht bouwen om de zilvermijnen te beschermen. De eerste aanwijzing van het kasteel dateert uit 1312 toen het werd omschreven als ‘Hus’. De naam Freudenstein werd voor het eerst vermeld in 1525. In deze tijd woonde Heinrich der Fromme nog in Freiberg. Tijdens zijn bewind werden ook zijn zonen, latere keurvorsten van Sachsen, August en Moritz in het kasteel geboren.

In 1566 werd er begonnen aan een verbouwing van het kasteel. Elf jaar later waren de bouwwerkzaamheden gereed. Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd het kasteel gebruikt voor de verdediging van de stad en als militaire basis. Tijdens de Zevenjarige Oorlog in 1762 werd het interieur van het kasteel compleet geruïneerd. Er volgt dus weer een verbouwing van het kasteel in 1784.

In 1957, tijdens de DDR-periode, werd de stad Freiberg de eigenaar, dat tot 1979 het kasteel gebruikte als opslagplaats voor graan. Na de val van de Muur werd het kasteel gerestaureerd. Tegenwoordig is de tentoonstelling Terra Mineralia’ en het bergarchief hier ondergebracht.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Freiberg

Booking.com