Schwanenschlösschen

Het idyllische restaurant Schwanenschlösschen is gelegen aan de Kreuzteiche, aan het water. Hier kun je in een typische en gemoedelijke woonkamersfeer eten en drinken.

Woldemar Bretschneider was de grondlegger voor dit restaurant dat hij in 1896 liet bouwen op het water. Het was de bedoeling dat het Schwanenschlösschen in een Indische bouwstijl zou worden gebouwd, maar het verzoek om de ontwerpen door te voeren werden afgekeurd. Bezoekers konden in het bijzondere restaurant niet alleen eten en drinken, maar ook waterskiën en met een bootje varen. De zoon van Bretschneider verkocht in de jaren 1920 het restaurant aan Martin Kühne, die in Freiberg woonde en in bezit was van een carrousel. Ook onder zijn leiding wordt er nog volop Freiberger Pils gedronken en worden Bratkartoffel met spiegeleieren gegeten. Maar daarna gaat het op en af met het restaurant. Er volgen verschillende eigenaren en door de oorlogstijd is het restaurant behoorlijk beschadigd geraakt. Van 1966 tot 1970 was Manfred Quellmalz de eigenaar van het Schwanenschlösschen. Hij liet het restaurant middels kleine restauraties nog bestaan, maar op 1 april 1970 moesten de deuren worden gesloten. Twee jaar later werd het restaurant afgebroken.

Pas 26 jaar later werd begonnen aan een reconstructie van het Schwanenschlösschen. Bij de bouw werd rekening gehouden met het oude design van het restaurant.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Freiberg

Booking.com