Stadtkirche St. Petri

De Stadtkirche St. Petri werd op het hoogste punt van de binnenstad van Freiberg gebouwd in 1190, op de plaats waar de oude gerechtsplaats was. De resten van het gerechtsplaats zijn nog zichtbaar in het koor. Doordat de kerk op de hoogste plek van de stad staat, bepaald deze parochiekerk het gezicht van de stad met zijn 74,10 meter hoogte. De grote klok werd in 1487 door Oswald Hilliger gegoten en weegt maar liefst 3850 kilogram. De kleinere klok weegt 1940 kilogram en werd door Oswalds kleinzoon Wolf Hilliger gegoten in 1570. Beide klokken roepen de mensen op tot de kerkdienst vanuit de klokkentoren die in 2005 werd gerestaureerd. Dagelijks zijn de klokken meerdere malen te horen. In de regio wordt de kerk ook wel de Petrikirche genoemd.

Het interieur van de Petrikirche is modern te noemen. Niet geheel gek, want na het samengaan van de gemeenten St. Petri en St. Nikolai werd het interieur verbouwd naar de huidige vorm tussen 1974 en 1986. Friedrich Press, een bekende kunstenaar gaf in die periode vorm aan het interieur.  In het middenschip vinden de diensten plaats en daarnaast is het ook een feest- en gemeentezaal. In het oude koor zijn regelmatig tentoonstellingen te zien.

De orgel van de Stadtkirche St. Petri werd in het jaar 1735 voltooid door de wereldberoemde Gottfried Silbermann. Met 32 klinkende registers is het de grootste orgel die Silbermann heeft gemaakt. Er werden in de 19e en 20e eeuw aanpassingen verricht op de orgel, maar in de jaren 1993 en 19994 werd de orgel weer naar originele staat gebracht. Van mei tot oktober is er iedere woensdag in de middag een orgelspel te beluisteren.

Op afspraak kan ook de toren van de kerk worden beklommen en heb je vanuit de hoogste toren van de stad een uitzicht over Freiberg.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Freiberg

Booking.com