Amfitheater

100 na Christis werd het Amfitheater van Trier gebouwd met een doorsnede van 50 tot 75 meter. Het bood plaats aan een kleine 20.000 toeschouwers, wat aangeeft dat Trier een rijke stad was met grote afmetingen. Hier werden gladiatorengevechten gehouden en executies uitgevoerd. Maar het theater werd ook gebruikt als oostelijke stadspoort. De toegangsweg liep dwars door de arena.

De bouwwijze van het amfitheater is anders dan andere Romeinse bouwwerken. Door de ligging aan de voet van de Petrisberg hoefde geen aarde te worden gestort en werden de tribunes grotendeels op natuurlijke wijze ondersteund. Op bepaalde plaatsen werd de aarde afgegraven en aan de andere zijde weer gestort. In de muren zijn openingen te zien naar stenen kamers. Hier werden mensen en dieren ondergebracht. Onder de arena bevindt zich een soort kelder waar vermoedelijk een hefplatform heeft gestaan. Hier zijn ook de originele houten balken van een zuigerpomp te zien die voor de afwatering zorgden.

Het amfitheater werd tot de vijfde eeuw gebruikt, daarna werd het, net als vele andere gebouwen, gebruikt aan steengroeve voor de bouw van andere panden. Hierdoor heeft het Amfitheater veel te lijden gehad. Samen met andere Romeinse monumenten in Trier werd het Amfitheater op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Trier

Booking.com