Mariensäule

Aan de linkerzijde van het Moezaldal op de Markusberg op een hoogte van 300 meter, staat het neogotische beeld ter ere van de Heilige Maagd. Met de sokkel heeft de zuil een hoogte van 40 meter waarmee het het hoogste bouwwerk van Trier is wat in de wijde omgeving zichtbaar is.

De Mariensäule werd opgericht in een periode van strubbelingen tussen de Rooms-katholieke bevolking en de Pruisisch-protestantse regering. De Protestantse gemeenschap kreeg katholieke Jezuïtenkerk toegewezen, wat leidde tot verontwaardiging van de katholieke bevolking. Zij eisten de kerk terug en de gemoederen liepen hoop op. Koning Frederik Willem IV van Pruisen mengde zich in de zaak en gaf de kerk terug aan de Rooms-katholieke Kerk. De katholieke bevolking van ondertussen bezig met een geldinzameling voor één van de hoogste Mariazuilen van Duitsland. In 1859 werd er door Joseph Weis begonnen met de bouw van de zuil. Op 8 oktober 1966 wijdde de bisschop Leopold Pelldram de zuil plechtig in.

Bezoekers konden tot 1905 via de toren via een wenteltrap beklimmen. Na een ongeluk werd dit echter gesloten. In 2007 werd de Mariensäule volledig gerenoveerd en door bisschop Reinhard Max weer opnieuw ingezegend op 14 september 2007. De belichting van de zuil wanneer het donker is, worden nog altijd met vrijwillige giften gefinancierd.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Trier

Booking.com