Kathedraal van de Heilige Sava

Het grootste Servisch-orthodoxe gebouw ter wereld is te vinden in Belgrado en is de Kathedraal van de Heilige Sava. Qua oppervlakte en volume is ook het het grootste Oosters orthodoxe kerkgebouw ter wereld. De kerk is gewijd aan de heilige Sava, de eerste orthodoxe aartsbisschop van Servië en de stichter van het Servisch-orthodoxe Kerk.

De kerk is gebouwd op de plek waar de Albanese Sinan Pasja in 1595 de resten van de heilige Sava liet ontheiligen en verbranden. Ruim 300 jaar later richtte men in Belgrado een vereniging op die op dezelfde plek een kerk wilde laten bouwen. De eerste aanzet hiertoe was een kleine kerk. In 1905 werd er een wedstrijd gehouden voor het ontwerp van de nieuwe kathedraal. Er kwamen vijf inzendingen, maar alle vijf werden ze afgewezen. Door de Balkanoorlog en de Eerste Wereldoorlog liepen de bouwplannen vertraging op. In 1926 verzocht de vereniging opnieuw voor ontwerpen van de kerk. Ditmaal werden er 22 ontwerpen ingestuurd, waarvan het ontwerp van de architect Aleksandar Deroko werd gekozen. Op 10 mei 1935 werd de eerste steen gelegd, maar de aanval van de asmogendheden op het koninkrijk Joegoslavië leidde in 1941 wederom tot vertraging. De fundering was voltooid en de muren stonden 7 tot 11 meter hoog. Het onvoltooide gebouwd werd door het Duitse leger en later door het Rode Leger gebruikt als parkeerterrein. Toen de oorlog afgelopen was, gebruiken verschillende bedrijven de kerk als opslagplek en de vereniging die zich inzette voor de bouw van de kerk werd opgeheven.

In 1958 werd een nieuwe poging ondernomen om de bouw van de kerk te voltooien. Pas in 1984 werd er toestemming gegeven om de bouw voort te zetten. Men begon op 12 augustus 1985 weer met de bouw. Het plaatsen van de koepel duurde 40 dagen; het was ook een enorme prestatie om de 4000 ton wegende koepel op te tillen. De koepel is 70 meter hoog. Naast de hoofdkoepel zijn er ook nog eens 18 andere koepels. Ze zijn allemaal verguld met kruisen in verschillende maten. Op 26 juni 1989 was de kerk af, maar moest er nog aan het interieur gewerkt worden. De 49 klokken van de klokkentoren werden later nog voltooid. In het geweld van de kerk bevindt zich een crypte, kerkschat en de grafkerk van de heilige Lazar.

Land

Servië

Stad

Belgrado

Plan je activiteiten

Leuke activiteiten

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago
Airbnb

Reisgidsen

Lonely Planet

Boek een hotel in Belgrado

Booking.com