Digital Nomad - Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.
Blog

Ik als digitale nomade

Een digitale nomade (digital nomad), een term die de laatste jaar steeds vaker wordt gebruikt. En daarbij ook steeds populairder wordt. Steeds meer mensen durven de stap te zetten als een digitale nomade en combineren werken met reizen. Ook ik heb eerder dit jaar besloten om mijn baan in loondienst op te zeggen en als ZZP-er verder te gaan. Het idee was om meer te gaan reizen zodat ik meer content kon verzamelen voor Reizen & Reistips en ondertussen ook klusjes aan te nemen om er zeker van te zijn dat ik voldoende inkomsten genereer. Reizen is leuk, maar het kost ook veel geld. Full time reizen zit er voor mij niet in, maar met mijn achtergrond en skills kan ik overal ter wereld mijn geld verdienen.

Wat is een digitale nomade?

Ja, wat is een digitale nomade eigenlijk? Een digitale nomade is een persoon die qua werk niet gebonden is aan een locatie. De term wordt door veel mensen gebruikt en klinkt erg hip. Misschien kun je beter spreken van locatie-onafhankelijk werken. Er zijn voldoende mogelijkheden om locatie-onafhankelijk te werken. Denk bijvoorbeeld aan een (web)developer, (web)designer/grafisch ontwerper, schrijver/copywriter/blogger, virtueel assistent, vertaler, online marketeer, SEO-specialist, boekhouder, coach, jurist, docent of fotograaf. Veel van deze beroepen vereisen alleen een laptop en internet, je moet dus online kunnen zijn. Vrijwel overal ter wereld heb je internet, dus je bent totaal niet van een kantoor afhankelijk. Ben je timmerman of loodgieter, dan is het helaas een ander verhaal.

Digital Nomad - Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.
Reizen en online werk verrichten

De voordelen van leven als een digitale nomade

Werken op de mooiste plekken op aarde, waar en wanneer je maar wilt. De vrijheid en je eigen werktijden indelen. Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar als je het lef hebt en ook voldoende doorzettingsvermogen hebt, kun ook jij als digitale nomade aan de slag.

Wil jij in Bali lekker uitslapen of een dag een van de vele eilanden bezoeken, dan is dat geen enkel probleem. Doordat jij eigen ondernemer bent, kun jij ook zelf bepalen wanneer je werkt en waar je dat doet. Zit je onderweg in een boot en moet je een stuk schrijven waar je geen internet voor nodig hebt, dan kun je de reistijd mooi gebruiken om dit te doen.

Daarnaast kom je natuurlijk op allerlei verschillende plekken. Doordat je als ondernemer kunt blijven rondreizen terwijl je werkt, kun je praktisch overal heen waar je beschikt over internet of wifi. Dit is dan ook een belangrijke reden dat ondernemers ervoor kiezen om een digitale nomade te worden. Er wordt daarbij vaak wel vermeld dat er een verschil is tussen mensen die daadwerkelijk in het buitenland willen blijven leven en backpackers die een extraatje verdienen om de reis langer te kunnen voortzetten.

Tot slot is het een groot voordeel dat je als eigen ondernemer kunt doen wat je wil. Heb je opdrachten die je liever niet aanneemt, dan beslis je dit zelf. Werk je voor een baas, dan kunnen deze opdrachten je als snel opgedrongen worden. Als digitale nomade is dit niet het geval!

De nadelen van leven als een digitale nomade

Het leven als digitale nomade heeft ook enkele nadelen. Allereerst ben je natuurlijk niet altijd volledig zeker van een inkomen. Het corona virus heeft ervoor gezorgd dat veel mensen in de reisbranche ineens weinig inkomsten hadden. Daarom is het altijd goed om een bepaalde buffer te hebben zodat je je hoofd boven water kunt houden in mindere tijden.

Ben je veel van huis, is het lastig om op afstand relaties te onderhouden. Zowel persoonlijke als zakelijke relaties. Daarbij is het soms nog moeilijker om nieuwe zakelijke relaties te vinden. Misschien heb je een Amerikaanse klant, terwijl je in Thailand bent. Het tijdverschil kan een obstakel worden in het bedienen van je zakelijke relaties.

Je moet onderscheid kunnen maken tussen werken en vakantie. Er moet immers brood op de plank komen, dus je moet een bepaalde structuur hebben in je dagschema. Dat kan voor sommige mensen een behoorlijk probleem zijn.

Belangrijke zaken als digitale nomade

Zit je er ook over na te denken om als digitale nomade door het leven te gaan? Zorg er dan voor dat je je goed voorbereid. Omdat je als digitale nomade online werkt, is het bijvoorbeeld belangrijk om een goede vpn aan te schaffen. Een vpn is een Virtual Private Network, waarmee jij ervoor zorgt dat de documenten die jij verzendt en ontvangt vanaf het internet, versleuteld worden verzonden. Ook jouw locatie is hiermee verborgen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld online content moet raadplegen die in het desbetreffende land waarin jij je bevindt, niet toegankelijk is.

Documenteer alles goed en zorg ervoor dat je goed verzekerd bent. Het is handig als je reeds enkele klanten hebt of een goed lopend project hebt waarmee je al enige inkomsten kunt genereren. Wil je meer klanten? Je kunt je bij verschillende websites inschrijven zoals bijvoorbeeld freelancer.com of jobbird.com. Natuurlijk moet je online al zichtbaar zijn, klanten moet jouw kunnen vinden. Een goede website of social media kanaal is dus ten zeerste aan te raden.

Houd ook in het achterhoofd dat het leven als digitale nomade kan mislukken. Geef niet op, probeer het nogmaals of ga weer op zoek naar een nieuwe baan. Zorg er in ieder geval voor dat je niet in de problemen raakt.

Waarom ik verder zou willen als digitale nomade

Toen ik in 2009 mijn opleiding als Digital Media Designer had afgerond, ben ik direct aan de slag gegaan op de arbeidsmarkt. Ik heb sinds die tijd bij verschillende bedrijven gewerkt en ik heb, jammer genoeg, heel wat problemen gehad. Het eerste bedrijf waar ik werkte ging failliet en bij meerdere bedrijven heb ik heel veel problemen gehad met de betalingen. Zo is het zelfs gebeurd dat ik 2 maandsalarissen en mijn vakantiegeld nooit heb ontvangen. Ik heb een jaar helemaal in mijn eentje op een kantoor gezeten zonder enige aanspraak van collega’s en een baas die er nooit was. Ook ben ik eens aangenomen bij een bedrijf en op de dag dat ik mocht beginnen kreeg ik et horen dat ze het mijn afdeling hebben gesloten en dat er geen werk meer voor me was. Het werken heeft bij mij voor heel veel stress gezorgd en door de jaren heen ben ik steeds vaker met tegenzin naar kantoor gegaan. Zou ik weer achter mijn centen aan moeten? Welke problemen komen er vandaag weer op mijn pad?  Het werk begon me steeds meer tegen te staan en ik begon me gevangen te voelen op kantoor. Ik keek steeds weer uit naar mijn volgende reis en kreeg energie van de groeiende statistieken van Reizen & Reistips.

Daarom werd het tijd om het roer om te gooien. Begin dit jaar heb ik de knoop doorgehakt en heb ik mijn ontslag ingediend. Ik wilde verder als ZZP-er en meer gaan reizen. Met mijn baan als webdesigner en webdeveloper heb ik alleen een laptop en internet nodig. Of ik nou op kantoor, thuis of aan de andere kant van de wereld zit, dat maakt helemaal niets uit. Op het moment dat ik echter mijn ontslag indiende brak het corona virus uit. Reizen kwam op een laag pitje te staan. Gelukkig kon ik hiermee mijn eerste stappen zetten als ZZP-er en heb ik al enkele leuke opdrachten kunnen afronden. De eerste weken als ZZP-er heb ik als zeer positief ervaren. Ik kan mijn eigen tijd indelen en heb veel meer vrijheid. Hopelijk kunnen we binnenkort weer enigszins normaal reizen zodat ik het stukje digitale nomade ook weer beter kan oppakken. Vooralsnog denk ik dat ik een hele goed keuze heb gemaakt.

Work hard, travel harder - werken en reizen als digital nomad

Lees je in
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie