Vakantieplannen

Op de planning: Roadtrip door Kirgizië

Het is alweer een tijdje geleden dat ik in het buitenland was. Duitsland was mijn laatste bestemming in oktober van het afgelopen jaar. Sindsdien ben ik niet meer over de grens geweest. Gelukkig is het lange wachten bijna voorbij, want binnenkort ga ik weer op pad. En niet naar zomaar een bestemming. Volgende maand zit ik namelijk in Kirgizië. Hier begin ik aan een avontuurlijke reis met De Verdwaalde Jongens. Eigenlijk stond deze trip voor het afgelopen jaar al gepland, maar één of ander virus gooide roet in het eten.

Binnenkort naar Kirgizië
Ik heb deze roadtrip door Kirgizië geboekt bij De Verdwaalde Jongens - bron: Mick Truyts via Unsplash

De Verdwaalde Jongens

De roadtrip door Kirgizië heb ik geboekt bij het reisbedrijf De Verdwaalde Jongens. Jos Oosterbroek is de man achter dit bedrijf. In 2012 deed hij mee aan de Amsterdam-Dakar Challenge waarbij je met een oude barrel de eindstreep moet zien te halen. Hij vond het een toffe ervaring, maar vond dat de organisatie beter geregeld kon worden. Sindsdien speelde hij met het idee om zelf roadtrips te organiseren, maar dan met een eigen twist. Tijdens een verkenningstocht in Centraal-Azië kwam Jos erachter dat Kirgizië veruit het mooiste land met een gevarieerd landschap. Neem een Russisch koekblik en zet een route uit op waarbij de deelnemers alleen de eindcoördinaten krijgen van die dag. Verdwalen hoort er dus een beetje bij en grote kans dat je onderweg met autopech te maken zult krijgen. In 2018 organiseerde hij voor het eerst een roadtrip door het land. Afgelopen jaar zou de derde editie worden, maar wegens corona is deze uitgesteld naar deze zomer. En ik ben dus één van die deelnemers!

Binnenkort naar Kirgizië
Het geweldige landschap van Kirgizië spreekt me al helemaal aan - bron: Mick Truyts via Unsplash
Binnenkort naar Kirgizië
Groene valleien - bron: Vladimir Ivanov via Unsplash
Binnenkort naar Kirgizië
Glinsterende bergmeertjes - bron: Bobby Rahe via Unsplash

Kirgizië

Mensen die me goed kennen en al een tijd volgen, weten dat ik een bepaalde fascinatie heb voor de Stan-landen. Een aantal jaar geleden zag ik een documentaire op TV waarbij een groep jonge honden met een aantal Trabantjes van Hongarije naar Cambodja wilde rijden. Tijdens deze roadtrip reden ze door landen als Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië. Eigenlijk was dit mijn eerste kennismaking met deze landen en ik was direct onder de indruk van het landschap. Sindsdien staan de Stan-landen eigenlijk hoog op mijn wishlist.

Voor veel mensen zal Kirgizië absoluut een onbekende bestemming zijn. De New York Times riep het land in 2015 zelfs uit tot het meest onbekende land ter wereld, maar enkele jaren geleden stond het land al in de top 5 van Lonely Planet’s top destinations. Grote kans dat steeds meer mensen het land zullen opzoeken. Het gevarieerde landschap van Kirgizië bestaat voornamelijk uit bergen. Niet voor niets wordt het land ook wel het Zwitserland van Centraal Azië genoemd. Je vindt hier bergdalen, glinsterende bergmeertjes en groene valleien waar vilten joerts staan. Een land waar het hart van avonturiers sneller gaat kloppen. En zeker als we met Russische barrels zullen gaan rijden.

Binnenkort naar Kirgizië
Over een aantal weken rijden wij ook over deze wegen - bron: Mick Truyts via Unsplash

Hoe gaat onze reis door Kirgizië eruit zien?

Ik heb een goede vriend van me zo ver gekregen om mee te gaan op deze avontuurlijke reis. Samen met een aantal andere avontuurlijke reizigers zullen we dit onontdekte land gaan verkennen. De meesten zullen hun roadtrip maken in een Bukhanka, de Russische tegenhanger van het Volkswagen busje. Aangezien wij met z’n tweeën zijn, rijden wij in een Lada Niva. Naar mijn weten niet echt de meeste betrouwbare auto’s tijdens een roadtrip door bergachtige landschappen. De hoofdstad Bisjkek is het startpunt van ons avontuur.

Vooraf krijgen we zo min mogelijk informatie, we weten zelfs niet wat de route is. Voordat we van start gaan krijgen we een roadbook met coördinaten waar we aan het einde van de dag moeten zijn. Daar zullen we worden verwelkomd met een koud biertje, eten, een kampvuur en een toast met wodka. Hoe we daar komen en wat we tussendoor doen, is helemaal aan de deelnemers zelf. Er zijn geen satelliettelefoons, zijn geen back-up auto’s en er gaat ook geen monteur mee. Hebben we ergens pech, zullen we het zelf moeten oplossen. De bevolking van Kirgizië staat bekend als vriendelijk, maar spreekt geen woord Engels. Onderweg zullen we door het fantastische landschap van Kirgizië slingeren en zullen we ongetwijfeld veel mooie dingen zien. Spannend, maar vooral avontuurlijk en spektakel gegarandeerd

9 juli stappen we het vliegtuig in en vliegen we richting de hoofdstad Bisjkek. Ik kan niet wachten om eindelijk weer eens op pad te gaan en de wereld te ontdekken. Uiteraard kunnen jullie na mijn terugkomst meer lezen over deze roadtrip.

Geniet alvast mee met beelden van de 2019-editie.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!