Bucketlist

Op mijn wishlist: Hawaii Volcanoes National Park

Zoals iedere reisliefhebber heb ik ook een wishlist. Op deze wishlist staan enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land, stad of bestemming van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar Hawaii Volcanoes National Park.

Prachtige beelden van Hawaii- bron: pxhere

De eilanden van Hawaii liggen zo’n 3000 kilometer van de dichtstbijzijnde landmassa en daarmee behoren ze tot de meest geïsoleerde eilanden ter wereld. De eilanden zijn ontstaan door vulkanische activiteit onder de zeebodem. Big Island (Hawaii zelf), het jongste en grootste eiland, telt vijf vulkanen. De vulkanen Mauna Loa en Kilauea zijn de twee actiefste vulkanen op aarde en deze twee zorgen ervoor dat het landschap steeds verandert. Het zijn beide zeer onstabiele vulkanen die ruim 600.000 jaar oud zijn en continu in de gaten moeten worden gehouden. Beide vulkanen vormen het Hawaii Volcanoes National Park. In eerste instantie dacht men dat de Kilauea een satellietkrater was van de Mauna Loa, maar beiden hebben een afzonderlijke magmakamer. Sinds de laatste uitbarsting van de Mauna Loa in 1984 vertonen beide vulkanen seismische activiteit. De Mauna Loa breidt zich alsmaar uit als gevolg van het uitstromende magma. De Kilauea is al tientallen jaren actief. Lava stroomt vanaf de top en twee andere kloven naar beneden. Door deze vulkanen blijft Big Island ieder jaar maar groeien.

Op mijn wishlist: Hawaii Volcanoes National Park
De schildvulkaan Mauna Loa - bron: pxhere

De Mauna Loa is een massieve schildvulkaan met een afgeplatte koepel die opgebouwd is uit lagen lava. Deze vulkaan wordt beschouwd als de mooiste van dit type op de wereld en strekt zich uit van 5581 meter onder de zeespiegel tot 4169 meter erboven. Hiermee bedekt de vulkaan ruwweg de helft van Big Island. Over de hellingen stroomt lava en gassen kunnen ontsnappen zonder as- en slakkenwolken. Door spleten, die door aardschokken zijn ontstaan, breken lavastromen uit die men ‘curtains of fire’ noemt. Doordat de meeste lavastromen zich in wandeltempo voortbewegen, raakt er zelden iemand gewond.

Op mijn wishlist: Hawaii Volcanoes National Park
Het Hawaii Volcanoes National Park met de stomende kraters - bron: pxhere

Het Hawaii Volcanoes National Park telt vele plantengroepen met opvallende levensvormen. Er zijn 23 verschillende vegetatietypes te groeperen in vijf verschillende ecosystemen. Er leven in het park nauwelijks dieren, afgezien van een enkele soort van de Hawaïaanse grijze vleermuis. De meeste vogels die hier leven zijn zeldzaam of bedreigd. De introductie van varkens, geiten en mangoesten hebben ernstige biologische gevolgen gehad, zoals de vernietiging van inheemse ecosystemen en het grootschalig uitsterven van endemische soorten.

Op mijn wishlist: Hawaii Volcanoes National Park
De lavatunnel van de Thurston Lavatube - bron: pxhere

Het Hawaii Volcanoes National Park werd in 1916 opgericht en staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De lavatunnel van de Thurston Lavatube en de Halemaumau Crater van de Kilauea lijken me de hoogtepunten van het park. Maar ook het landschap met de stomende kraters en de lavastromen zijn een absolute must-see.

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Foto van de maand: Juli 2020 - Prachovske Skaly, Tsjechië

Foto van de maand

Foto van de Maand: Juli 2020

Vorige maand mochten jullie kiezen welke foto de titel Foto van de Maand mocht krijgen. De Nettebrücke kreeg de meeste stemmen en is dus de Foto van de Maand Juni 2020 geworden. Ook deze maand mogen...

Shamira en Niels - Favoriete foto

Accommodaties

De volgers van Reizen & Reistips: Shamira en Niels

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste...

Wandelen: Vossenberg route

Wandelingen

Wandelen in Limburg: Vossenberg route

Door de corona crisis heb ik een tijd niet kunnen reizen. Om toch nieuwe plekken te ontdekken en om extra content te kunnen schrijven voor Reizen & Reistips, heb ik mijn wandelschoenen met enige...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!