Reistips

Volcán Arenal, de gigant is stil

Omdat mijn vriendin en ik op dit moment bezig zijn met het plannen van onze trip door Costa Rica voor oktober 2014, proberen we zoveel mogelijk informatie op te zoeken over de plekken die we graag willen bezoeken. Hoog op mijn lijstje staat de Volcán Arenal, waar ik in 2007 al eens eerder ben geweest. Deze plek heeft ongelooflijk veel indruk op me gemaakt. Met name ’s avonds waarin ik enkele malen lava uit de top van de vulkaan zag stromen. Tijdens onze eerste avond in La Fortuna zagen we tijdens het avondeten de eerste rode stipjes door het wolkendek. ’s Avonds, toen we ons gereed maakten voor een stapavond in Volcán Look, stapte ik onze kamer uit en keek ik nogmaals naar de vulkaan. Inmiddels was de top van de vulkaan niet in nevelen gehuld en zag ik een enorme rode gloed van de berg af druipen. Dit moment moet 2 tot 4 secondes zijn geweest. Ik rende direct naar binnen om mijn camera te halen. Eenmaal terug was de vulkaan wederom in nevelen gehuld en was er helemaal niets te zien. Die avond ben ik na ons bizarre stapavondje met een stoel buiten gaan zitten, wachtend op het moment dat de nevel weg even wegtrok. Af en toe zag ik nog een rode gloed, maar dit was niet zo spectaculair als eerder op de avond.

Inmiddels is mij duidelijk geworden dat de gigant gestopt is met het spugen van lava. Sinds oktober 2010 is er geen rode gloed meer gezien. Dit wil overigens niet zeggen dat de vulkaan slaapt. Af en toe zijn er immers nog enorme rookwolken zichtbaar uit de krater van de vulkaan. Maar dit tipt het natuurlijk niet bij de gloeiend hete rode lava die de vulkaan afdruipt. Inmiddels zitten honderden hotels en bedrijven zonder hun toeristische trekpleister, want om de vulkaan draaide het allemaal in dit gebied. De kans dat de vulkaan in de komende jaren weer lava spuwt is relatief klein. Volcán Arenal was van 1968 tot 2010 altijd actief geweest. Hiervoor nam de vulkaan ook een pauze, en deze duurde maar liefst 600 jaar.

Hoe jammer het ook is dat ik geen lava zal zien stromen, ik bewaar een prachtige herinnering aan deze plek. En gelukkig blijft de vulkaan een imposante vertoning en is de omgeving ook prachtig met het Laguna Arenal en de waterval Catarata Río Fortuna. Nog steeds biedt deze omgeving dus genoeg mogelijkheden voor een mooi verblijf.

Plan je reis naar Costa Rica

Booking.com
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!