Leuven

Op dertig kilometer van Brussel ligt de stad Leuven. Deze stad wordt ook wel de bierhoofdstad van België genoemd, maar is daarnaast ook een levendige studentenstad.

De naam Leuven duikt in de 9e eeuw voor het eerst op in de geschriften. In de 12e eeuw groeit de stad dankzij de ligging aan de Dijle uit tot een handelscentrum een één van de belangrijkste plaatsen in het Hertogdom Brabant. De stad krijgt een ringmuur, kloosters, abdijen en kerken. De lakenhandel in de 14e eeuw brengt rijkdom en welvaart en in 1425 wordt de universiteit gesticht. Daarnaast worden rond de Grote Markt de mooiste gebouwen gebouwd; het stadhuis, de Lakenhal, het Huis van ’t Sestich, Sint-Geertruikerk en de Sint-Pieterskerk.

Met de aanleg van het Kanaal Leuven-Dijle en de aanleg van een steenwegen werd de stad in de 18e eeuw beter bereikbaar wat weer handel en industrie opleverde. Maar Leuven kent ook tegenspoed. Tijdens de Franse Revolutie houden de Fransen flink uit en de stad komt ook niet ongeschonden uit de twee Wereldoorlogen in de 20e eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de stad grotendeels verwoest door de Duitsers. De Lakenhal gaat in vlammen op en unieke en waardevolle boeken van de universiteitsbibliotheek gaan verloren. Met steun van de Verenigde Staten wordt er na de oorlog een nieuwe Universiteitsbibliotheek gebouwd, maar ook dit gebouw gaat in vlammen op tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1944 ontsnapt de stad ook niet aan zware bombardementen. Na de Tweede Wereldoorlog begint men aan de wederopbouw van de stad. Leuven ondergaat een metamorfose.

Tegenwoordig zorgen de studenten voor een levendige sfeer in het eeuwenoude Leuven. Dankzij de universiteit is Leuven een innovatieve kennisstad. Daarnaast is het ook een Bourgondische trekpleister. Met 182 restaurants en 240 cafés heeft de Leuvense binnenstad de hoogste concentratie aan eet- en drankgelegenheden. Bier speelt daarin een grote rol. Aan het begin van de vorige eeuw telde de stad nog meer dan dertig brouwerijen. De meeste hiervan zijn inmiddels verdwenen, maar de Stella Artois en Domus houden de brouwtraditie vandaag de dag de brouwtraditie levend.

Leuven heeft een prachtige binnenstad met mooie monumenten en een rijke geschiedenis. Ideaal voor een stedentrip.

Doen en zien
5 leukste biercafés in Leuven

Bier & reizen

5 leuke biercafés in Leuven

Leuven is een studentenstad; maar liefst één op de drie inwoners is student. Daarnaast is Leuven ook de bierhoofdstad van België. Studenten en bier, dat is een prima combinatie. Leuven heeft met...

Doen in Leuven

Eten in Leuven

Heerlijk eten, dat kun je wel in Leuven. Voor een kopje koffie met een stuk gebak kunnen we Barboek aanraden. Barboek is gevestigd in een boekenwinkel en tijdens je bezoek kun je dus tegelijk ook snuffelen in de vele boeken. Zin in bijzondere Hot Dogs? Wat dacht je van een hot dog met coleslaw, pulled meat, honing, gebakken uitjes, jalapeño en worst? Ontdek dit broodje of de vele andere variaties bij Würst. Een heerlijke lunch kun je krijgen bij Kokoon. Hier worden traditionele gerechten in een nieuw jasje gestoken en de porties zijn rijkelijk. ’s Avonds raden we Julia en Elias aan voor mooie en goed verzorgde gerechten.

Drinken in Leuven

Leuven wordt door de inwoners zelf gezien als de bierhoofdstad van België. En met zo veel studenten is het ook niet gek dat er heel wat biercafés te vinden zijn. Tijdens mijn bezoek ging ik dan op zoek naar de leukste biercafés. Brouwerij Domus en The Capital zijn twee cafés die je zeker een bezoek moet brengen als je een bierliefhebber bent. Wil je meer weten over het brouwen van bier? Doe dan de rondleiding in de Stella Artois brouwerij.

Overnachten in Leuven

Tijdens onze stedentrip hebben we geslapen in het Park Inn by Radisson. Dit hotel is gelegen bij het Centraal Station en dus op loopafstand van het Stadhuis. De 133 kamers zijn trendy ingericht en zijn voorzien van televisie, wifi, een apart toilet en een badkamer. Bij het ontbijt worden smoothies, superfood en broodjes geserveerd.

Boek een hotel in Leuven

Booking.com