Bautzen

In het oosten van Saksen behoort Bautzen tot één van de mooiere steden. De stad is gelegen op een granieten rotsplateau boven de Spree en werd in 1002 voor het eerst vermeld. In die afgelopen 1000 jaar lijkt er nauwelijks verandert te zijn in de stad. Bautzen staat vol met historische gebouwen, ruim 1000 in totaal. De skyline van de Bautzen wordt gedomineerd door torens. Niet voor niets draagt het dan ook de bijnaam ‘de stad van de torens’. In totaal zijn er 24 torens te vinden in de stad, waaronder de Reichenturm, die net als de Toren van Pisa, scheef staat. Veel van de torens kunnen worden beklommen, waarvan je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omliggende omgeving.

Al sinds de 19e eeuw telt Bautzen twee gevangenissen. Met name Bauzten II werd berucht in de DDR-periode. Hier werden politieke gevangenen vastgehouden en psychisch gemarteld. Mensen die hier vast kwamen te zitten waren volledig van de radar verdwenen. Tegenwoordig is de gevangenis omgebouwd tot een museum. De andere gevangenis staat bekend als ‘Gelbes Elend’ en wordt nog altijd gebruikt als gevangenis.

Bautzen is de hoofdstad van de Sorben, een Slavisch volk dat hier al woonde nog voordat de Duitsers er waren. De Sorben hebben hun eigen taal en cultuur, zo zie je bijvoorbeeld dat straatnamen twee namen hebben. Één Duits en de ander is het Sorbisch. In het Sorbisch heet de stad Budyšin. Lange tijd werden de Sorben onderdrukt en gediscrimineerd. Dieptepunt was de Tweede Wereldoorlog waarin de cultuur van de Sorben ingedampt werd. Tijdens de DDR-periode werden de Sorben gekoesterd en kon er begonnen aan een wederopbouw van hun cultuur. Rondom Bautzen leven nog zo’n 40.000 Sorben, maar men is er bang voor dat de cultuur langzaam zal verdwijnen.

Een belangrijk product uit de stad is het mosterdmerk Bautz’ner Senf. Met name de Mittelscharfe mosterd is ongekend populair in Duitsland.

Stasi gevangenis Bautzen II - Gedenkstätte Bautzen

Reistips

Stasi gevangenis Bautzen II

Ab nach Bautzen… Niet de fijnste woorden om te horen gedurende de DDR-periode. Dat heeft vrij weinig met de stad te maken overigens. Bautzen is namelijk een prachtige stad in de deelstaat Saksen....

Reistips

De mooiste steden in Saksen

Mijn favoriete deelstaat in Duitsland is Saksen. Een deelstaat met een rijke cultuur, bruisende steden en historische stadjes. Dresden en Leipzig zijn steden die bij de meesten wel bekend zullen...

Doen in Bautzen

Eten in Bauzten

Bautzen staat dus bekend om de Bautz’ner Senf. Met deze mosterd worden bij de Bautzner Senfstube heerlijke gerechten voorbereid. Hier kun je dan ook uitstekend lunchen of dineren. ’s Avonds adviseer ik om te dineren in het Restaurant Mönchshof waar je typische gerechten uit de Oberlausitz regio kunt proberen. Aansluitend kun je ’s avonds een stadswandeling maken met Mönch Eusebius.

Overnachten in Bautzen

Tijdens mijn verblijf in Bautzen heb ik overnacht in Haus Buchheim – Pension am Schloss. Deze accommodatie is gelegen aan de oudste straat van Bautzen en ligt op een afstand van 120 meter van de Dom. Het gebouw stamt uit de 16e eeuw en heeft ruime kamer, ieder met een eigen badkamer. ’s Ochtends kun je aanschuiven bij het ontbijt in een huiselijke eetzaal. Parkeren is gratis, maar de parkeerplaats is behoorlijk krap.

Boek een hotel bij Bautzen

Booking.com