Essen

Wie over de Duitse snelweg langs Essen rijdt, zal waarschijnlijk niet snel stoppen om deze stad te verkennen. Toch heeft deze stad in het Ruhrgebiet veel te bieden, met name op gebied van cultuur. In 2010 was Essen samen met Istanbul en Pecs de Europese Cultuur Hoofdstad en dat heeft de stad te danken aan het rijke culturele leven. Zo kun je hier bijvoorbeeld het Aaltor Theater, het Grillo Stadstheater en de bioscoop van Lichtburg bezoeken.

Essen heeft geen historische binnenstad, zoals meerdere steden in het Ruhrgebied. De oude historische binnenstad is immers tijdens de Tweede Wereldoorlog veelal gebombardeerd. Dat had te maken met het feit dat Essen een grote industriesector had gedurende dezer periode. Na de oorlog groeide de stad Essen al snel weer op tot een belangrijke stad vanwege de grote industrie.

De industriële metropool  is ooit voortgekomen uit een klooster dat gesticht werd in 852. In de 19e eeuw bloeide de stad op dankzij de familie Krupp die de machtige Duitse staal- en metaalfabriek in leven riep.

Een bezoek aan ‘Zeche Zollverein’ is een absolute must-do. Deze oude kolenmijn en cokesfabriek staat vanwege de Bauhaus-architectuur op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Tijdens de winterperiode wordt in Essen de Internationale kerstmarkt gehouden. Allerlei ambachten uit de gehele wereld zijn hier te vinden. Er zijn ruim 250 kraampjes te vinden waar kerstspulletjes, heerlijke lekkernijen en veel entertainment te vinden is. Er zijn kerstgeschenken te vinden voor ieder wat wils.

Wat kun je hier zien en doen?

Bezienswaardigheden en must-do's in Essen

Boek een hotel in Essen

Overtuigd? Boek dan direct een hotel in Essen via Booking.com.

Deel deze pagina

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en tips

Interessante artikelen voor deze stad

Ook in Duitsland

Bekijk ook deze steden en plekken in Duitsland