Essen

Wie over de Duitse snelweg langs Essen rijdt, zal waarschijnlijk niet snel stoppen om deze stad te verkennen. Toch heeft deze stad in het Ruhrgebiet veel te bieden, met name op gebied van cultuur. In 2010 was Essen samen met Istanbul en Pecs de Europese Cultuur Hoofdstad en dat heeft de stad te danken aan het rijke culturele leven. Zo kun je hier bijvoorbeeld het Aaltor Theater, het Grillo Stadstheater en de bioscoop van Lichtburg bezoeken.

Essen heeft geen historische binnenstad, zoals meerdere steden in het Ruhrgebied. De oude historische binnenstad is immers tijdens de Tweede Wereldoorlog veelal gebombardeerd. Dat had te maken met het feit dat Essen een grote industriesector had gedurende dezer periode. Na de oorlog groeide de stad Essen al snel weer op tot een belangrijke stad vanwege de grote industrie.

De industriële metropool  is ooit voortgekomen uit een klooster dat gesticht werd in 852. In de 19e eeuw bloeide de stad op dankzij de familie Krupp die de machtige Duitse staal- en metaalfabriek in leven riep.

Een bezoek aan ‘Zeche Zollverein’ is een absolute must-do. Deze oude kolenmijn en cokesfabriek staat vanwege de Bauhaus-architectuur op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Tijdens de winterperiode wordt in Essen de Internationale kerstmarkt gehouden. Allerlei ambachten uit de gehele wereld zijn hier te vinden. Er zijn ruim 250 kraampjes te vinden waar kerstspulletjes, heerlijke lekkernijen en veel entertainment te vinden is. Er zijn kerstgeschenken te vinden voor ieder wat wils.

Doen en zien

Plan je reis naar Duitsland

Kerstmarkt van Essen

Kerstmarkten

Kerstmarkt van Essen

De dagen worden weer korter en kouder. Dat betekent dat de feestdagen weer dichterbij komen. Vrijdag 15 november 2019 ging de kerstmarkt van Essen open. Reden om samen met mijn moeder een kijkje te...

Essen-Kettwig - Mühlengraben

Stedent(r)ips

Kettwig, de mooiste wijk van Essen

Het Ruhrgebied stond ooit synoniem voor de kool- en staalindustrie. Schachttorens, hoogovens en rokende schoorstenen waren lang het symbool van het Ruhrgebied. Toen we vroeger naar Dresden reden,...

Doen in Essen

Overnachten in Essen

Er is een ruim aanbod in hotels. Let echter alleen op dat je hierbij ook een parkeerplaats hebt of een parkeergarage in de buurt hebt. Een groot deel van de binnenstad is namelijk voetgangerszone waar je niet met je auto doorheen kunt. Wil je de kerstmarkt bezoeken? Zorg er dan voor dat je op tijd een hotel boekt. Tijdens de kerstperiode hebben wij overnacht in het IntercityHotel.

Omgeving van Essen

Hoewel je in Essen goed kunt winkelen, kun je ook overwegen naar Oberhausen rijden om hier te shoppen bij CentrO Oberhausen. Dit gigantische winkelcentrum ligt op een afstand van zo’n 25 kilometer. Ben je met kinderen? Wellicht is een bezoek aan Themapark Movie Park Germany een leuk uitje. Aan de rand van de stad kun je het industriële complex Zeche Zollverein vinden. Dit complex staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Boek een hotel in Essen

Booking.com